Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ЗАПИТАННЯ ЕКСПЕРТУ з грудного вигодовування: що робити, якщо одна грудь більша за іншу?

24.09.2016

Запитання: У мене із самого початку одна грудь більша за іншу, і зараз, після пологів, під час годування велика грудь сильно розпирає, молоко прямо ллється. Боюся, що зціджування тільки погіршать ситуацію й молока в ній стане ще більше… Що робити?

Відповідає Ксенія Соловей, керівник Національного руху в підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України», партнер ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування в кризових ситуаціях:

– Ви маєте цілковиту рацію. Якщо більшу грудь додатково зціджувати, то в ній буде вироблятися ще більше молока, і звичайно, вона буде ще більша за розміром.

Необхідно дотримати баланс: з одного боку, не давати цій груді великих перерв (це може призвести до лактостазу), але й не годувати занадто часто (це може також збільшувати лактацію). Також важливо не забувати про другу, меншу грудь: якщо до неї прикладати рідко і/або мало за часом, лактація знизиться. Крім того, трапляється, що діти перестають любити меншу грудь, бо із неї молоко тече не так швидко, починають до неї рідко прикладатися і вередують…

Пропоную вам використовувати наступний варіант. Менша груди повинна стати провідною на якийсь час. Починайте годувати завжди з меншої груді. А більшу давайте наприкінці годування й ненадовго, щоб зняти напругу в грудях. Годуйте на свою вимогу, коли відчуваєте, що груди треба звільнити – полегшуйте стан не зціджуваннями, а за допомогою дитини.

Що це дасть? Меншу грудь дитинка буде смоктати першою, з неї не так ллється, дитина її буде смоктати старанніше, бо там треба «попрацювати». Посмоктавши її, малюк простимулює вироблення молока в меншій молочній залозі. А в кінці ви дасте велику грудь: дитина висмокче не багато, але це допоможе полегшити вам стан.

Більша грудь буде спорожнятися потроху (адже дитина вже наїлася з меншої груді) і надлишки молока перестануть вироблятися саме завдяки цьому.

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-запитання консультанту з грудного вигодовування можна за посиланням.