Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ЗАПИТАННЯ ЕКСПЕРТУ з грудного вигодовування: як нагодувати немовля під час прогулянки?

17.09.2016

Запитання: Мій 2-місячний малюк на грудному вигодовуванні. Поки на вулиці стоїть тепла погода, ми багато гуляємо. Як бути, якщо я соромлюся годувати грудьми дитину на людях? Чи можна пропускати годування на час прогулянки? Або замінити груди на пляшечку?

Відповідає Ксенія Соловей, керівник Національного руху на підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України», партнер ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування в кризових ситуаціях:

– Для того, щоб грудне вигодовування було стабільним і молока вироблялося достатньо, щоб дитина наїдалася, добре додавала у вазі й не нервувала, дуже важливо годувати грудьми на вимогу. Визначити час годування легко. Якщо дитина заплакала – їй слід запропонувати груди. Адже для дитини перших трьох місяців – це найголовніше, швидке й очікуване заспокоєння. Саме перші три місяці, коли дитина тільки адаптується до життя поза материнським лоном, важливо без обмежень прикладатися до грудей. Тому таких годувань-прикладань може бути 10–12 на добу й більше.

Якщо ви гуляєте на вулиці й не хочете привертати увагу людей, використовуйте якусь накидку – легкий шарфик, парео, пелюшку. Повісьте один край собі на плече, а другим укрийте малюка. Тоді ніхто не побачить подробиць годування. Крім того, ви можете використовувати спеціальний одяг для годування, яка дозволяє годувати дитину в будь-якому громадському місці, не привертаючи увагу людей до процесу.

Використання пляшечки не підходить дитині, яку планують годувати грудьми довго й успішно. Справа в тому, що принцип ссання грудей дуже відрізняється від смоктання пляшки. При ссанні грудей дитина використовує хвилеподібні рухи язиком, просуваючи молоко на вихід. Тільки завдяки цій хвилі молоко легко видаляється з грудей. А під час годування з пляшки дитина перестає робити хвилеподібні рухи язиком і використовує іншу техніку: язик працює як поршень. Немовля дуже швидко перебудовується на цей тип роботи язиком. Намагається також ссати груди, але це не призводить до ефективного добування молока. Нерідко діти починають відмовлятися від грудей.

Також я не рекомендувала б пропускати годування через прогулянки, оскільки великі перерви (понад  2–2,5 годин) можуть спровокувати застій грудного молока, лактостаз або навіть мастит. Тому часті годування, у тому числі на вулиці, будуть доброю профілактикою проти цих явищ. Успішного вам грудного вигодовування!

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-запитання консультанту з грудного вигодовування можна за посиланням.