Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Поради експерта з грудного вигодовування: харчування мами-годувальниці

28.08.2016

На гарячу лінію Гуманітарного штабу Ріната Ахметова і далі надходять звернення від матерів-годувальниць Донбасу, які потребують кваліфікованої поради. Одне з найпоширеніших запитань пов’язане із раціоном харчування жінки після народження дитини. Ксенія Соловей, керівник Національного руху в підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України», партнер ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування в кризових ситуаціях, розповіла про правильне харчування годувальниці:

– Дуже важливо, щоб раціон мами, яка годує груддю, був достатнім, якісним і різноманітним. Їсти можна й потрібно все, що й під час вагітності, оскільки малюк, дізнавшись про харчові пристрасті мами під час вагітності, легко справляється з ними після пологів. Однак не забувайте й те, що в мами й малюка спільна мікрофлора і якщо, скажімо, мамі «не підійшов» салатик із білокачанної капусти, то проблеми зі шлунково-кишковим трактом, на жаль, будуть одні на двох.

Вчимося правильно їсти

Поки мамине молочко – єдине джерело харчування для малюка, з дієтами треба почекати. Коли мама швидко худне, жирові депо, з яких «готується» молочко, виснажуються, енергетичні запаси тануть, а вітаміни отримувати практично нізвідки. Худнути потрібно поступово, втрачаючи у вазі не більше 450 грам на тиждень.

Не треба впадати також в іншу крайність – починати їсти за двох. Від переїдання молока більше не буде – це небезпечна помилка. За даними ВООЗ, молочна мама має їсти стільки ж, скільки й до вагітності, плюс додаткова легка вечеря. Нехай це будуть часті, невеликі порції. За рахунок фрешів, свіжих овочів і фруктів збагачуйтесь натуральними вітамінами.

Вибираючи овочі та фрукти, перевагу віддавайте тільки сезонним продуктам. «Несезонні», зазвичай, містять нітрати й пестициди, прямо потрапляють у молоко, і доставляють потім малюкові тільки незручності.

Не захоплюйтеся полівітамінами. Постійне вживання таких препаратів спочатку призводить до різкої концентрації їх в організмі, а потім такого ж різкого зниження їх до дуже низького рівня. Якщо все-таки вирішили приймати таблетовані вітаміни – пийте їх невеликими курсами, з перервою на два тижні.

Вчимося правильно пити

Для збільшення лактації не потрібно споживати багато рідини – кількість молока від цього не зміниться. А настійно рекомендований бабусями чай із молоком взагалі не є молокогінним і може спровокувати алергію.

Для того, щоб молока завжди вистачало, практикуйте з малюком тривалі годування й частіше прикладайте дитину до грудей. Пити потрібно тільки для того, щоб вгамувати спрагу. Для цього чудово підійде проста чиста вода. Також можна пити соки й морси, а в зимово-весняний період дуже корисний відвар із сухофруктів і плодів шипшини.

Правда про жирність молока

За даними ВООЗ виявляється, що жирність грудного молока більше залежить від сезонних або добових періодів, ніж від того, наскільки калорійну їжу споживає мама. Відсоток жирності також змінюється й під час годування. Якщо дитина смокче одну грудь більше півгодини, вона отримує багато заднього, найжирнішого молочка. Тому, якщо хочете, щоб дитині діставалася необхідна кількість жирів – не пропонуйте їй в одне годування обидві груді.

Щоб молочко було поживним, вибираємо багаті на вітаміни продукти:

  • Кефір, кисле молоко, сир, сметана та вершки – чудове джерела кальцію.
  • У житньому хлібі, яєчних жовтках, яловичині, субпродуктах (печінка, язик), а також рибі та яблуках багато фосфору й заліза.
  • Круп’яні каші, хліб грубого помелу, горіхи, яйця, чорнослив і бобові – джерело магнію і вітамінів групи В.
  • Вершкове масло й рослинні олії (соняшникова, оливкова, кукурудзяна) допоможуть заповнити запаси жиру.
  • Мед, варення, солодкі компоти й кондитерські вироби містять глюкозу – необхідні мамі-годувальниці, щоб заповнювати запаси глюкози.
  • Свіжі овочі, фрукти і ягоди – безцінні «постачальники» аскорбінової пантотенової кислоти, каротину, фолацину й ін.

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-запитання консультанту з грудного вигодовування можна за посиланням.