Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ЗАПИТАННЯ ЕКСПЕРТУ з грудного вигодовування. Чи потрібно годувати дитину грудьми після року?

16.04.2016

Запитання: Упродовж першого року моя дитина була на грудному вигодовуванні. Чи треба продовжувати годувати маля грудьми або краще повністю перевести його на дорослу їжу, як радять знайомі з дітьми?

Відповідь Ксенії Соловей, керівника київського центру підтримки грудного вигодовування «Молочні Ріки», партнера ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування у кризових ситуаціях:

Всесвітня організація охорони здоров’я говорить про те, що годувати маля грудьми треба до 2 років. Давайте розберемося докладніше, чому це необхідно для вашої дитини.

1. Продовжуючи годувати дитину грудьми після року, ви продовжуєте давати їй захист від вірусних та інфекційних захворювань.

Кількість захисних антитіл у грудному молоці збільшується завдяки тому, що мама годує малюка грудьми довго. За складом молоко стає схожим на молозиво, а саме воно вважається першою імунізацією немовляти. Поки мама годує грудьми, дитина перебуває під природним захистом і вона або не хворіє, або хвороби протікають у легшій формі.

2. Тривале годування грудьми сприяє повноцінному визріванню шлунково-кишкового тракту.

Це важливо не тільки в перші місяці, під час введення прикорму, а й після року. Грудне молоко значно знижує ризик виникнення кишкових інфекцій у підрослого малюка, який на прогулянці і вдома намагається все скуштувати на зуб.

3. Тривале грудне вигодовування вбереже вашого малюка в майбутньому від ризику захворіти на атеросклероз, онкозахворювання, цукровий діабет.

Чим довше ви годуєте малюка грудним молоком, тим менша ймовірність появи цих хвороб у нього у зрілому віці. А отже, продовжуючи вигодовувати дитину більше року – півтора, ви зробите її щасливим володарем повноцінного здоров’я на ціле її подальше життя.

4. Тривале годування грудьми дозволяє нормально сформуватися зубощелепну систему малюка й мати правильний прикус.

Під час ссання маминих грудей малюк докладає певні зусилля. М’язи рота напружуються й допомагають правильно сформуватися нижній щелепі й зубам. Тривале годування грудьми тільки позитивно впливає на прикус. Під час обстеження 1200 дітей в Африці, яких годували до 3–4 років, виявилося, що 99,6% дітей мають нормальний прикус.

5. Ваш малюк буде правильно й чисто говорити, тому що ви годуєте його грудьми без пустушок і пляшок!

Тривале годування грудьми впливає на визрівання і становлення апарату артикуляції звуків. Ваш малюк буде правильно вимовляти всі, ну або майже, всі букви. Складними можуть залишатися «ш», «ж» і «л». Але і їх порівняно легко можна буде коректувати надалі.

6. Нормальне визрівання всіх відділів головного мозку можливе під час тривалого грудного вигодовування.

Головний мозок активно розвивається в перші шість місяців, до цього віку сформовано приблизно 60% нервової системи. До трьох років розвиток доходить до 80%. Щоб визрівання проходило успішно, організму потрібні певні речовини, як-от амінокислоти й фактори росту, наприклад. Вони є у грудному молоці, як у перші місяці годування, так і наприкінці годування.

7. У вашого малюка буде добра пам’ять, він буде здібним до навчання, у нього буде високий інтелект.

За дослідженнями вчених, чим довше малюка годують грудьми, тим вищий показник його інтелекту в майбутньому. Причому не залежно від того, чи займаєтеся ви розвивальними заняттями з малюком!

8. Чим довше малюк годується з грудей, тим легше проходить його соціальна адаптація в дорослому світі.

Стикаючись у повсякденному житті з різними життєвими ситуаціями як позитивними, так і негативними, малюк, якого годують грудьми, легше справляється з ними. Тому малюк соціально активний, він легко входить у контакт із людьми, все у світі його приваблює й тішить. Він завжди відчуває підтримку матері. Впевненість увійшла в його свідомість – світ доброзичливий до нього і хвилюватися немає про що. Продовжуючи годувати малюка, ви зміцнюєте цю впевненість.

9. Тривале грудне вигодовування дозволяє сформувати стійкий психоемоційний зв’язок малюка з мамою!

Тісний емоційний і фізичний контакт, який відбувається під час кожного годування грудьми, згодом переростає в особливі взаємини довіри між мамою й дитиною. Чим довше мама годує малюка, тим стійкішими будуть ці відносини.

10. Тривале грудне вигодовування збільшує загальну тривалість життя вашого малюка!

Оскільки природний спосіб харчування дозволяє уповільнити біологічне дозрівання дитячого організму, у такий спосіб подовжує біологічне дитинство.

Докладніше про користь тривалого грудного вигодовування читайте тут.

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали внаслідок конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-питання консультанта з грудного вигодовування можна за посиланням.