Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Порада експерта: правила зціджування і зберігання грудного молока

13.02.2016

У межах програми Гуманітарного штабу Ріната Ахметова «Допоможемо дітям» Ксенія Соловей, керівник київського центру «Молочні Ріки», партнер ЮНІСЕФ із надання підтримки грудного вигодовування у кризових ситуаціях, розповіла про те, що робити матерям, у яких утруднене годування грудьми і як правильно зціджувати і зберігати грудне молоко.

Найбезпечнішим харчуванням для дітей у надзвичайних ситуаціях є молоко матері. Але іноді жінці не вдається налагодити природне вигодовування через брак інформації про правила годування грудьми, різні деформації або травми молочних залоз. Також буває, що мами змушені часто відлучатися у своїх справах, залишаючи малюка вдома. «У всіх цих випадках не позбавляйте своєї дитини найнеобхіднішого – навчіться зціджувати і зберігати грудне молоко», – радить Ксенія Соловей.

На думку експерта:

  1. Для підтримки лактації та вироблення потрібної кількості молока зціджувати необхідно не менше 6–7 разів на добу по 100–120 г з обох молочних залоз за один раз.
  2. Годувати зцідженим молоком краще часто, але невеликими порціями. Наприклад, вдень кожні 2 години по 60–70 м і вночі 2–3 рази.
  3. Зберігати грудне молоко можна в кімнатній температурі й у холодильнику (з позначкою про час зціджування). Для цього підійдуть пластикові або скляні ємності, а також спеціальні пакети для заморожування. 

Температура зберігання

Свіже зціджене молоко

кімнатна 22о -26о С

6 годин

кімнатна 19о -22 о С

10 годин

термопакет із льодом 10о -15о С

24 години

холодильник 0о -4о С

8 днів

морозильна камера від -13о до -18о С

3–4 місяці

Перед годуванням дитини молоко з холодильника можна зігріти під струменем гарячої води або на водяній бані. Температура розігрітого молока не має перевищувати температуру тіла.

«Зціджене грудне молоко можна давати так часто, як хоче дитина. Перші 6 місяців малюкові нічого не потрібно, крім нього, навіть вода. Пам’ятайте, що тільки у грудному молоці є всі поживні речовини і вітаміни, а також чинники росту й захисту, які важливо отримувати крихітному організму на початку життя. Зробіть усе, щоб зберегти грудне молоко якомога довше – до року й більше. Пізніше малюк обов’язково оцінить ваші старання!», – каже Ксенія Соловей.

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова підтримує ініціативу Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я з популяризації грудного вигодовування серед матерів, які постраждали внаслідок конфлікту на Донбасі.

Дізнатись докладніше.