Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ЗАПИТАННЯ ЕКСПЕРТУ з грудного вигодовування: як підготувати груди до годування?

23.07.2016

Запитання: Добрий день! У мене вагітність 34 тижні, скоро народжувати. Підкажіть, чи потрібно готувати груди до грудного вигодовування і як це зробити?

Відповідь Ксенії Соловей, керівника Національного руху на підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України», партнера ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування в кризових ситуаціях:

Здебільшого не варто спеціально готувати груди до грудного вигодовування. У народному середовищі підготовкою до годівлі вважають загартовування сосків: груба тканина в бюстгальтері або контрастний душ тощо. Нібито, коли народиться дитина, це допоможе уникнути тріщин. Насправді загартовування сосків не призводить до бажаного результату. Тріщини однаково виникають, якщо дитину неправильно прикладають до грудей.

Ми ж із вами пам’ятаємо, що завдяки правильному прикладанню в рот малюка потрапляє не тільки сосок, але і велика частина ареоли. Язик дитини розташовується всередині рота рівно й не натирає жодні частини грудей. Під час годування мамі не боляче. Після того, як малюк відпускає груди — сосок виходить трохи довшим, але рівним циліндром.

Однак, якщо в мами соски плоскі або втягнуті, вона дійсно під час вагітності може злегка відкоригувати їхню форму. Для цього потрібно:

  • на останньому місяці вагітності робити спеціальні вправи на розтяжність ареоли — легко прокручуємо, стискаємо сосок між пальцями, не більше хвилини;
  • після пологів звертати увагу на правильне прикладання із найпершого годування, проявити терпіння в навчанні дитини правильно брати груди;
  • у жодному разі не використовувати пустушку і пляшку із соскою для догодовування. Пам’ятати, що в разі втягнутих сосків, після пляшки із соскою, ви обов’язково будете боротися з «плутанням сосків» у вашого малюка;
  • бути впевненою, що дитина може ссати будь-які груди, якщо їй у цьому не заважати! Будь-які соски в процесі годування витягуються;
  • після пологів використовувати формувачі соска.

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали внаслідок конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-запитання консультанту з грудного вигодовування можна за посиланням.