Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ЗАПИТАННЯ ЕКСПЕРТУ із грудного вигодовування: що робити з частими нічними годуваннями?

27.06.2016

Запитання: Моєму синові 1 місяць, з народження на грудному вигодовуванні. Підкажіть, яка норма нічних годувань для дитини до року? Син ночами їсть буквально щогодини. Дуже складно, не можу спати. Що робити з такою поведінкою?

Тетяна з Донецька.

Відповідає Ксенія Соловей, керівник Національного руху в підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України», партнер ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування у кризових ситуаціях:

– Насамперед, головне, про що потрібно пам’ятати – для дитини цілком природно прокидатися кілька разів за ніч. Дитина часто прокидається, щойно її щось починає турбувати – наприклад, відсутність мами поруч. А найпростіший і найефективніший засіб заспокоїти малюка – звичайно, годування грудьми.

Кількісної норми у прикладанні до грудей немає. Всі діти абсолютно різні й чому один прикладається до грудей вночі двічі, а інший щогодини – напевно жоден фахівець із грудного вигодовування не знає. Для немовляти прикладання до грудей – це можливість відчути себе в безпеці, і не завжди воно ссе груди через голод і бажання наїстися. Хоча й це теж важливо.

Причинами занадто частих нічних прикладань можуть бути:

1. Брак уваги упродовж дня з боку мами, яка працює або багато часу приділяє домашньому господарству, побуту. У результаті вдень дитина мало буває на руках мами, рідко прикладається до грудей. Щоб заповнити цю прогалину вдень – дитина «вчащає» вночі.

Рішення: скористайтеся допомогою близьких під час прання, миття посуду, готування і прибирання. Якщо помічників немає, подумайте, чи настільки потрібен зараз будинок, який сяє чистотою, коли у вас є дитина і для неї важлива ваша постійна присутність?

2. Дитина не наїдається упродовж дня. Вона весь час смокче соску, неправильно прикладається до грудей і не має можливості висмоктати добрячу порцію молока. Тому використовує для цього ніч.

Рішення: приберіть соску назавжди. Почніть частіше прикладати малюка до грудей. Навчіться правильного прикладання. Під час прикладання потрібно стежити за тим, щоб малюк широко відкрив рот, і вкласти в нього не тільки сосок, але й більшу частину ареоли. Важливо, щоб нижня губа дитини була вивернута назовні, підборіддя впиралося у груди. У процесі смоктання рот має бути широко розкритий, тобто кут між верхньою й нижньою губою буде тупим. Докладніше.

3. З фізіологічних причин.

Рішення: покажіть дитину лікарю. Перевірте, чи достатньо дитина додала ваги за 1-й місяць? У нормі додавання має скласти приблизно 500 грам від ваги за невеликої втрати на 3–4 день після народження.

Пам’ятайте, що часті нічні годування – не дурощі дитини, а важлива потреба, яка допомагає їй із чимось впоратися, про що ми з вами можемо просто не знати. Це не означає, що так буде завжди. Але в цей період вам важливо організувати годування грудьми так, щоб ви не втомлювалися. Годування лежачи – чудовий вихід, ви зможете і годувати, і відпочивати / спати одночасно. Дізнатися про правила безпечного спільного сну можна тут.

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-запитання консультанта з грудного вигодовування можна за посиланням.