Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Я боялася, що моя дитина залишиться без руки», – мама пораненої дівчинки

24.06.2017

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова продовжує надавати допомогу мирним жителям Донбасу. Особлива увага приділяється здоров’ю дітей, які постраждали під час бойових дій.

У межах проекту «Реабілітація поранених дітей» Гуманітарний штаб надає допомогу постраждалим діткам. Курс відновлення вже пройшли 65 дівчаток і хлопчиків.

Два роки тому, 6-ти річна Маша з Маріуполя ледь не втратила руку. Дівчинку поранило осколками розірваного снаряда. Це сталося вдень під час обстрілу міста. Тоді кінцівку вдалося зберегти.

Зараз Маша готується до школи – вже вміє писати, але робити це їй складно. «Не згинається ручка, особливо коли я вниз її опускаю», – каже Маша.

Мама дівчинки з жахом згадує день, коли поранило її дитину. «Снаряд влучив у будинок. Було страшно. Усе горіло, все було в уламках, – розповідає Яна Демченко. – Маша дві години лежала на операції. Я боялася, що моя дитина залишиться без руки».

Руку дівчинці буквально пришили заново. Хірургам вдалося її врятувати завдяки своєчасно наданій допомозі. Яна Демченко розповідає, що працівники Гуманітарного штабу надали допомогу максимально швидко.

«Відразу приїхали медикаменти. Я не могла навіть збагнути – що, де… Аж до бинта, до ватки. Штаб Ріната Ахметова забезпечив повністю медикаментами», – підкреслила Демченко.

На руці маленької Маші залишився глибокий шрам, а наслідки відчуваються досі. Завдяки Штабу Ріната Ахметова дитина відвідала спеціалізований санаторій. Медики склали для дитини індивідуальну програму відновлення.

«Цьогоріч наше максимальне завдання полягає в тому, щоб поліпшити обсяг руху в променевозап'ястному суглобі й пальчиках правої кисті. Маша в цьому році йде в школу й нам потрібно її підготувати», – розповідає Тетяна Григоренко, лікар ортопедичного відділення.

Зараз день дівчинки розписаний за годинами. Маша старанно дотримується режиму вправ, які призначили в санаторії. Знає – від цього залежить її самопочуття.

«Маша робить вправи для розробки правого променевозап'ястного суглоба. Спільно з ним працює і лікоть, і плече», – розповідає реабілітолог Роман Куролапов.

Поранена Маша і її мама впевнені, що після лікування дівчинка буде почуватися набагато краще, і буде успішно вчитися в школі.

«Я дуже вдячна Рінату Леонідовичу за те, що він надає путівки на реабілітацію моєї дитини. Що він виділяє на це кошти і час. Також допомагає не тільки моїй сім’ї, а й іншим людям», – поділилася Яна Демченко.

Для поранених дітей створюються індивідуальні курси реабілітації й підтримки. «Наші проекти орієнтовані на максимальну допомогу мирному населенню. Ми намагаємося надати необхідну допомогу тим, хто її вкрай потребує. Особлива увага приділяється дітям, які дістали поранення під час бойових дій на Донбасі, – розповідає керівник програми «Адресна допомога» Ігор Хаджинов. – У процесі реабілітації з дітьми працюють висококваліфіковані фахівці найкращих оздоровчих закладів країни».