Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Несвяткові свята. БЛОГ Альони Лук’янчук, координатора психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

05.01.2015

Різдво, нарівні з Новим роком, — традиційно одні з найбільш очікуваних свят у нашій культурі. Я пам’ятаю, як важко й гордістю я пояснювала друзям-іноземцям, що в нас не тільки два Нові роки — новий і старий, а й Різдво святкується з розмахом. Традиційні колядки та кутя, мандарини й олів’є, ялинкові іграшки, голки в килимі, запах хвої — це все, що створює новорічно-різдвяну атмосферу в домі.

 

Цьогоріч багато хто з нас із побоюванням чекав свят. У когось немає дому, у когось близькі далеко або в небезпеці, інші з острахом, що перегоршувши календар із «31» на «1» Всесвіт нічого не змінить, і все буде як і досі: чужі квартири, небезпека, військові дії, повна неясність у майбутньому.

Можливо, так і буде. Навіть, найшвидше, все буде саме так. Годинник пробив секунди й щосекундного дива не сталося. Бо перехід з одного календарного року в інший — лише символ нового відліку часу.

Але з іншого боку, згадайте, скільки разів ви загадували бажання під бій курантів, спалювали записки й пили із шампанським, розучували колядки й писали в дитинстві листи Діду Морозу, а з ранку спершу бігли до ялинок — шукати подарунки. Весь цей процес і був найбільшим складником новорічних свят. Саме він, а не перегорнутий календар або якісь міфічні зміни.

Уявіть на хвилину, що немає ані минулого, ані майбутнього. Є тільки сьогодні. Ваше сьогодні. Як би ви хотіли його провести, перебуваючи в цій реальності, і з вашими ресурсами. Без минулого й майбутнього. Згадайте, як у дитинстві вам було однаково, які проблеми і кризи за вікном, головне, що у вас була ялинка та очікування дива. Різдвяні свята, безумовно, насамперед, дитячі, і саме діти чекають їх найбільше. Постарайтеся, хоча б символічно, створити їм атмосферу дива.

На одній із баз тимчасового розселення Гуманітарного штабу Ріната Ахметова діти ще на початку грудня почали запитувати: «А чи прийде Дід Мороз, адже ми живемо не вдома. Може, він не знає, що ми тут?»… Сумно від того, що в дітей 3–5 років виникають сумніви в чудесах. Діти мають вірити в можливість чуда, розчаруватися вони встигнуть із часом. Нам до снаги сьогодні створити їм атмосферу свята, нехай навіть підручними засобами з гілок і декількох цукерок.

Два тижні на базах тимчасового поселення психологи Гуманітарного штабу готувалися з дітьми до новорічних і різдвяних свят, щоб Дід Мороз точно не пройшов повз і знайшов усіх дітей. Дітям важливо знати, що є диво, і воно їх знайде. Діти ліпили ялинки, писали листи, загадували бажання, переважно про lsv, потім вже про машинки й ляльки. Навіть ті діти, які спочатку сумували й були переконані, що свята не буде, з часом підключилися до спільних занять. Бази сьогодні прикрашені краще, ніж усі будинки в усі минулі роки. Адже ці свята особливі, у них як ніколи заховані мільйони дитячих надій і бажань. А бажання мають збуватися, хоча б найменші. Дітям важливо вірити, що якщо сьогодні є лялька, отже, є надія, що завтра буде дім.

Де б ви не знаходилися — вдома або поза домом, зробіть своїй родині свято:

— якщо ви перебуваєте в переселенні, поясніть дитині, що Різдво настане. Разом із дітьми зробіть святкові прикраси з того, що є, нехай це буде папір, нитки. Діти із задоволенням зроблять абсолютно будь-які прикраси з підручних засобів, якщо ви їм допоможете, і не будуть сумувати через відсутність справжніх. А ось радіти тому факту, що вони створюють свято самі, будуть із подвійною силою, адже вони будуть робити це нарівні з дорослими.

— традиції сьогодні важливі як ніколи. Вони повертають нас до життя, показують, що життя тече незалежно ні від чого, а сьогодні такими важливими є будь-які елементи «нормальності».

— порадуйте себе чим-небудь, нехай навіть символічним: гумка для волосся, смачні мандарини. Життя однаково триває, і тільки в наших руках вибирати, під яким кутом на нього дивитися.

— Складіть із дітьми разом казку про те, яким буде майбутній рік, із бажань і очікувань вашої дитини, ви зрозумієте трохи більше, на що сьогодні вам, як батькові, слід звернути увагу.

— вчені довели, що спостерігач, так чи інакше, впливає на перебіг будь-якого експерименту. Уявіть, що десять тисяч осіб у різдвяну ніч подумають про одне й те ж, а дива не станеться, але це, безумовно, матиме вплив. Адже наші почуття й емоції ми дуже добре передаємо один одному, особливо це помітно під час сварки. Нехай це буде помітно і в добрих думках.

— проведіть інвентаризацію життя, подивіться й запишіть, що ви більше в ньому бачити точно не хочете. Напишіть список справ і бажань, які ви хочете почати, здійснити в новому році, від найпростіших до найбожевільніших. Це дозволить по-іншому поглянути на ваше «сьогодні».

— Ну і, звичайно, пам’ятайте, що різдвяний ранок однаково прийде. Планета зробить коло, і все завжди змінюється. Сонце сходить, весна змінює зиму й будь-яка криза — це завжди явище минуще.

 

Альона Лук’янчук,

клінічний психолог, гештальт-терапевт,

координатор психологічної служби при

Гуманітарному штабі Ріната Ахметова