Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

13 років добра та милосердя

15.07.2018

15 липня – річниця створення Фонду Ріната Ахметова. За 13 років діяльність Фонду Ріната Ахметова стала відома в усіх регіонах України – завдяки десяткам проектів допомогу отримали понад мільйон українців. Діяльність Фонду спрямована, насамперед, на системні зміни в Україні, на впровадження найкращих міжнародних практик. Упродовж останніх чотирьох років, коли в нашій країні трапилася біда, всі ресурси були спрямовані на підтримку Мирних – постраждалих від збройного конфлікту жителів Донбасу. Це набори виживання, порятунок і реабілітація хворих і поранених дітей, евакуація й розселення із зони конфлікту, медикаменти та допомога в екстрених операціях. Це мільйон врятованих життів і запобігання гуманітарній катастрофі на Донбасі.

Директор Європейського Центру Фондів (EFC) Геррі Салол високо оцінив роботу Фонду Ріната Ахметова. «Я дуже вражений роботою Фонду. Найголовніше в його роботі – сфокусованість. Це дуже важливо – мати свій план, зрозумілий для інших, виділяти на нього ресурси, які, до того ж, з приватного джерела. Для України це дуже важлива діяльність, адже поки в цій країні, як і в усій Східній Європі, філантропії бракує. Особливо важлива ця допомога для людей, які проживають у зоні воєнного конфлікту й потребують уваги», – зазначив Геррі Салол.

У 2017 році Фонд Ріната Ахметова очолив Топ-5 рейтингу приватних благодійних фондів України. Це найбільша особиста благодійна ініціатива в Україні.

 
НАШІ ПРОЕКТИ, ЯКИМИ МОЖНА ПИШАТИСЯ
 
Динамічна культура

Будинок Митрополита, Музей у Пирогові, повернутий і відреставрований мамонт у Львові
Один із напрямів у роботі Фонду – розвиток музеїв. У 2009 році в межах IV Всеукраїнській акції «Музейна подія року» Фонд отримав спеціальну відзнаку оргкомітету в номінації «За розвиток музейної справи». Ця нагорода була отримана за реставрацію Будинку митрополита в Національному заповіднику «Софія Київська» та Національного музею народної архітектури та побуту в Пирогові.

Фонд виділив кошти на відновлення будівлі Будинку митрополита. А щоби відтворити епоху, допоміг з інтер’єром. Для цього на міжнародних аукціонах були придбані старовинні меблі та предмети декору. Під час роботи над проектом реставрації Музею в Пирогові стало зрозуміло, що проводити лише ремонти в українських музеях недостатньо. Важливо «заводити значення», стимулювати прогресивні ідеї.

У 2013 році Фонд запустив проект «Динамічний музей», оголосивши конкурс на отримання гранту для розвитку музею. Конкурс виграв Державний природознавчий музей у Львові, де зараз завершується реставрація та монтаж експозиції «Льодовиковий період». У центрі виставки – скелети доісторичних тварин: мамонта та носорога. У музеї створено мультфільм про життя цих тварин, а також розроблені інтерактивні ігри. Зали відремонтовані й обладнані сучасними мультимедійними технологіями. Уже цьогоріч нова експозиція буде відкрита для відвідувачів музею.

Музейна сфера потребує постійної уваги та підтримки, інакше вона не зможе розвиватися. Але жодної підтримки держави недостатньо, щоб українські музеї розвивалися і йшли в ногу з часом. Крім реставрації музеїв, Фонд навчив нових технологій понад 1000 музейників зі всієї України.

 

Кіно Сенцова та стипендії письменникам

Сприяти творчим людям – ще один напрям діяльності Фонду. Програма «Підтримка незалежних культурних ініціатив «ІдеяІмпульсІнновація» надавала допомогу в розвитку візуального й театрального мистецтва, літератури, музейної справи та освіти у сфері культури. Головне завдання – ввести інноваційні підходи в культурі.

Завдяки програмі було знято 16 фільмів: повнометражні, зокрема фільм Олега Сенцова «Гамер», а також документальні, короткометражні, художні.

Крім того, 18 українських письменників отримали стипендії від Фонду. Серед них Ірена Карпа, Любко Дереш, Михайло Бриних.

Всього за минулі роки 361 культурний проект отримав підтримку. Серед грантоотримувачів – кінофільм «Плем’я» (режисер Мирослав Слабошпицький), який став найтитулованішим українським фільмом.

 

Сучасна освіта

 

Навчання викладачів і студентів нових технологій

Фонд завжди приділяв увагу освітнім проектам, допомагаючи з впровадженням сучасних технологій вишам. Один з освітніх проектів Фонду «Цифрові медіа в університетах» добре знайомий працівникам мас-медіа. У ньому брали участь 10 провідних вишів України. Завдяки ньому пройшли навчання 30 викладачів, які змогли вдосконалити свої знання в мультимедійній журналістиці. 175 студентів із Києво-Могилянської академії, КНУ імені Тараса Шевченка та інших змогли пройти курс предмета «Цифрові медіа».

Боротьба зі сирітством

Фонд Ріната Ахметова першим у країні почав пропагувати сімейні цінності й ідею національного всиновлення. «Кожній дитині потрібна сім’я» – основне посилання програми Фонду «Сирітству – ні», що стартувала 10 років тому. За сприяння програми в Україні створено 41 дитячий будинок сімейного типу, відкриті центри матері та дитини, соціальна квартира для адаптації підлітків, центр соціальної підтримки дітей і сімей. А завдяки першому Всеукраїнському порталу «Сирітству – ні!», створеному Фондом Ріната Ахметова, знайшли сім’ю 9090 дітей.

Здоров’я нації

 

За 13 років роботи Фонд Ріната Ахметова реалізував кілька проектів, які допомогли сотням тисяч українців зберегти своє здоров’я.

 

Профілактика онкозахворювань і боротьба з ними

 

Рак – хвороба, від якої не застраховані ні багаті, ні бідні. І тільки виявлення цієї страшної хвороби на ранніх стадіях дає шанс її перемогти. Саме на це спрямовані зусилля Фонду. Так, лише за програмою «Рак виліковний» понад 80 тисяч людей пройшли діагностику. Це перша в Україні масштабна програма, створена для того, щоб наші громадяни отримали можливість проходити діагностику та лікування онкозахворювань за стандартами, прийнятими у світовій медицині. У межах програми за кошти Фонду було закуплено 15 одиниць високовартісного обладнання для обласних онкодиспансерів. У 2012 році Фонд Ріната Ахметова придбав і обладнав для Національного інституту раку єдиний в Україні пересувний діагностичний комплекс «Мобільна жіноча консультація» на базі 18-метрового трейлера, який призначений для проведення масового обстеження органів репродуктивної системи жінок для раннього виявлення захворювань. Понад 4000 жінок змогли пройти обстеження в МЖК.

Профілактика туберкульозу в Україні

 

Соціальна хвороба, про яку майже забули в минулому столітті, знову з’явилася в нашій країні, майже досягши масштабів епідемії. Фонд Ріната Ахметова першим відгукнувся на проблему. У межах проекту «Зупинимо туберкульоз в Україні» Фонд моніторив якість препаратів, удосконалював законодавчу базу, забезпечив обладнанням дитячі відділення туберкульозних диспансерів. Приблизно 35 тисяч пацієнтів пройшли обстеження в межах програми.

 

Адресна допомога

Одна з перших програм Фонду Ріната Ахметова, запущена 12 років тому, – «Адресна допомога» людям, які потрапили в критичну життєву ситуацію. Програма ефективно працювала й у мирний час. За всі роки «допомогу тут і зараз» отримали понад 70 тисяч осіб. Крім того, адресну допомогу на лікування отримали приблизно 11,4 тисячі осіб, з них понад 5,6 тисячі – діти.

«Ніхто не може вберегти людей від трагедій. У такі миті важливо підтримати їх, дати впевненість у завтрашньому дні та повернути до життя» – така філософія проекту. З початком воєнного конфлікту на сході України програму реалізовує Гуманітарний штаб, і спрямована вона на допомогу мирним жителям Донбасу, які опинилися в зоні бойових дій. У межах програми діти з хронічними захворюваннями отримують від Штабу ліки. Допомогу отримують люди, які гостро потребують екстрених операцій або лікування. Штаб забезпечує їх життєво важливими медикаментами, інноваційними імплантами. Крім того, завдяки програмі допомога в операціях зі встановлення дорогого імпланта – оклюдера – надається дітям із вродженими вадами серця. Штаб також відправляє на реабілітацію в найкращі санаторії України поранених на Донбасі дітей, забезпечує їх потрібними медикаментами та індивідуальними засобами технічної реабілітації.

Гуманітарний штаб

З перших днів збройного конфлікту на Донбасі Фонд Ріната Ахметова щодня допомагає мирним жителям. Рятує від голоду людей похилого віку, дітей і людей з інвалідністю. Надає ліки важкохворим, надає допомогу дітям, які дістали поранення. Допомагає постраждалим провести операції, повернутися до нормального життя і впоратися з «травмою війни».

Щоб запобігти гуманітарній катастрофі на Донбасі, щоби допомогти вижити Мирним, постраждалим і нужденним, 6 серпня 2014 року було створено Гуманітарний штаб. Ця найбільша програма Фонду стала наймасштабнішою гуманітарною місією в історії України. У межах проекту мирним жителям з обох боків лінії зіткнення було видано понад 12 млн наборів виживання для дорослих, зокрема понад 875 тис. дитячих.

Директор Фонду Ріната Ахметова Роман Рубченко, зі свого боку, зазначив: «Головний результат роботи – порятунок понад мільйона життів. Фонд накопичив унікальний досвід, яким уже зацікавилися і високо оцінили такі найбільші організації, як ООН і Міжнародний Червоний Хрест».

 

«Донбас і Мирні»

За чотири роки Фонд зіткнувся з мільйонами людей, мільйонами доль Мирних, які не зі своєї волі опинилися в епіцентрі бойових дій на Донбасі. У кожного з них своя історія, а деякі стали основою фотокниги «Донбас і Мирні», виданої Фондом. Це 11 історій про біль, мужність, віру, герої яких постраждали на Донбасі. Це Мирні. Поранені діти. Деяким лікарі не давали шансу вижити. У деяких загинули під час обстрілу батьки. Люди похилого віку, які втратили рідних. Опинившись у важких ситуаціях, вони не зламалися і вистояли, будують плани на майбутнє.

Мета видання фотокниги «Донбас і Мирні» – показати людей, які страждають на війні, через конкретних героїв говорити про жертви війни, яка досі триває. Щоби доль, покалічених війною, стало менше.

Наклад книги – 2000 примірників. Вона призначена для передавання в міжнародні організації та презентації на літературних виставках, щоби привернути увагу громадськості до трагедії людей на Донбасі.