Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Хвилини, що рятують життя: як виявити рак на ранніх стадіях

20.06.2018

Щоб змінити ставлення українців до свого здоров’я та здоров’я своїх близьких, Фонд Ріната Ахметова запустив соціальну кампанію з профілактики та діагностики раку на ранніх стадіях. У серії відеороликів лікарі-онкологи розповідають про те, як розпізнати хворобу, як часто та які обстеження потрібно проходити, щоб своєчасно виявити онкологію.

Новий відеоролик, який сьогодні вийшов на майданчиках Фонду – сайті, соцмережах, youtube-каналі – присвячений профілактиці раку крові. Це найпоширеніше онкозахворювання серед дітей, у 50% маленьких пацієнтів онкологічних клінік виявляють саме цей різновид раку.

За словами лікаря-онкогематолога клініки «ОХМАТДИТ» Катерини Вільчевської, лейкемія не має чітких симптомів, тому її дуже складно виявити без спеціального медичного обстеження. Про хворобу можуть сигналізувати такі симптоми: поява синців без причин, блідість шкіри, погане загоєння ран, кровотеча з носа, постійна слабкість і апатія, підвищення температури без ознак ГРЗ, болі в кістках.

«Якщо у вас або ваших близьких є які-небудь із цих симптомів, обов’язково зверніться до фахівця! – рекомендує Катерина Вільчевська, лікар-гематолог клініки «ОХМАТДИТ». – Рак крові з’являється в кістковому мозку, і під час хвороби виділяється велика кількість злоякісних клітин, які називаються бластами. Чи виліковний рак крові? Так. І чим раніше виявили та визначили різновид лейкозу, тим швидшим буде лікування. Запідозрити це захворювання уможливлює загальний аналіз крові, який потрібно проходити щорічно. Якщо є підозра на рак крові, для підтвердження діагнозу робиться аналіз кісткового мозку. А тепер покладіть на одну чашу терезів свою лінь і небажання зробити просту перевірку, а на іншу – здоров’я й життя ваше та ваших близьких… Пам’ятайте, запобігти раку до снаги тільки вам. Стежте за своїм здоров’ям і здоров’ям своїх дітей!»

Україна займає друге місце в Європі за поширенням і смертністю від онкозахворювань. Третина пацієнтів звертається по медичну допомогу на пізніх стадіях онкології, коли вилікувати хворобу куди складніше. Тоді як рання діагностика та здоровий спосіб життя, за словами представників Всесвітньої організації охорони здоров’я, дають змогу запобігти до 40% випадків захворювань на рак і на стільки ж знизити смертність від нього.

Кожен із відеороликів, який зняв Фонд Ріната Ахметова, триває трохи більш ніж дві хвилини. Подивіться їх, можливо, це допоможе врятувати ваше життя або життя ваших близьких. Посилання на попередній ролик: https://youtu.be/zmPCAjPaRBY