Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Дітям дарують мирне літо над головою

24.05.2018

Є думка, що гуманітарна допомога на Донбасі – це тільки їжа та ліки. Ну що ще потрібно в умовах бойових дій? Ті самі горезвісні предмети першої потреби, – каже директор Департаменту комунікацій Фонду Ріната Ахметова Тетяна Кухоцька. – Але є ще одна важлива деталь: дати дітям можливість побути просто дітьми. Гуманітарний штаб Ріната Ахметова реалізує проект «Мирне літо – дітям Донбасу». Він про літній відпочинок. Про той самий, який батьки намагаються забезпечити дітям, щоб ті набралися здоров'я на рік наперед, надихалися досхочу цілющим повітрям і погрілися на сонечку. «Мирне літо – дітям Донбасу» – про плани на майбутнє життя!

«Підзарядити внутрішні батарейки»

Розуміння потреби саме такого проекту з'явилося буквально в перший рік роботи Гуманітарного штабу. А коли наближалося літо­ 2015-го, стало зрозуміло, що проблема постраждалих дітей куди ширша, ніж про неї говорять: діти-переселенці мають психологічні травми. Більшість дітей бачили смерть, руїни, чули гуркіт вибухів і пострілів. Потім на страх війни нашарувалася проблема адаптації на новому місці.

- Штаб за дорученням Ріната Ахметова запустив проект «Мирне літо – дітям Донбасу». Це було потрібно, щоб подарувати дітям шматочок миру, – розповідає Тетяна Кухоцька. – Щоб вони підзарядили внутрішні батарейки. Знайшли друзів зі схожими життєвими ситуаціями. Адже всі труднощі легше переживати разом. Щоб отримати допомогу психолога, та й просто, щоб удосталь набігатися.

А що про це думають самі діти, які побували на відпочинку?

«Мені тут не страшно, я не переживаю за себе, я тут розслабляюся, мені просто весело та добре. Штаб Ріната Ахметова подарував мені цей відпочинок, спасибі йому за це!», – ділиться емоціями Аліса з Донецька.

«Спасибі Рінату Ахметову за те, що він дав путівку мені. І всім іншим. Тут я зміг відволіктися і забути про те, що було вдома, під час війни», – розповідає маленький переселенець з Горлівки Данило Скиба.

«Тут я не встаю посеред ночі через те, що хтось починає стріляти. Не хочеться звідси їхати, тут я зустрів справжніх друзів. Це дуже добрий вчинок Ріната Ахметова. Я йому вдячний за літній відпочинок, за те, що він просто така людина, – посміхається Андрій Гнєздилов з Макіївки. – Давно в таборі не був. З 2014 року. Той, у який я щороку їздив, закрили через те, що почалися бойові дії».

Наблизити щасливе майбутнє

З 2015 до 2017 року приблизно 3500 дітей взяли участь у проекті «Мирне літо – дітям Донбасу». Цього сезону на відпочинок поїдуть ще 500 дітей, які проживають на непідконтрольній території, у «сірій зоні» та із сімей вимушених переселенців зі сходу України.

«Проект Штабу Ріната Ахметова «Мирне літо – дітям Донбасу» спрямований передусім на те, щоб діти, які постраждали під час воєнних дій, змогли відчути себе в безпеці та пройти психологічну реабілітацію. Для цього в таборі працюватимуть психологи, які пройшли навчання в Гуманітарному штабі за курсом «Травма війни», – пояснює менеджер проектів Фонду Ріната Ахметова Андрій Хворостянко. – За допомогою ігор, арт-терапії та майстер-класів дітям допоможуть впоратися зі страхами, знизити рівень тривоги, розвинути навички комунікації. Професіонали створять атмосферу відпочинку, безпечного простору та комфортного спілкування.

Відчути хоча б на одну табірну зміну мирне небо над головою, без загрози вибухів – це так безцінно, що, напевно, може зрозуміти тільки той, хто через подібне пройшов. Крім того, практично для всіх учасників програми Гуманітарного Штабу – це єдина можливість відпочити та відновити здоров'я. Всі вони або з багатодітних сімей, або неповних сімей, або вихованці дитячих будинків сімейного типу. І всі живуть в умовній прифронтовій зоні: переселенці, діти з непідконтрольної території або «сірої зони», – повідомила під час брифінгу Тетяна Кухоцька. – Всі говорять, що діти – наше майбутнє. Оскільки всі сподіваються, що в Донбасі відновиться мир, і кожен зможе повернутися додому, то нумо це майбутнє у формі відпочилих і дружних підлітків наближати. Всіма силами. Як це робить програма Гуманітарного штабу Ріната Ахметова «Мирне літо – дітям Донбасу».

Нудьгувати на відпочинку нікому не доведеться. На території табору є футбольне поле зі штучним покриттям, волейбольний та баскетбольний майданчики, зал для гри в малий теніс. Крім того, кожна дитина зможе знайти заняття до душі. Тут працюватимуть 10 гуртків: туристичний, вокальний, театральний, малювання, випалювання, різання по каменю. А ще теніс, танці, шахи, плетіння і навіть глинотерапія.

Факти та цифри

  • З 2015 до 2017 року приблизно 3500 дітей взяли участь у проекті «Мирне літо – дітям Донбасу».
  • У 2018 році відпочити й оздоровитися зможуть 500 дітей від 8 до 14 років, які проживають на неконтрольованих територіях Донбасу, а також в населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення. Пріоритет буде віддаватися дітям з багатодітних або неповних сімей.
  • Відпочинок проходитиме з 1 липня до 11 серпня в три зміни, по 14 днів кожна, в санаторно-оздоровчому комплексі «Перлина Донеччини». Він розташований в екологічно чистій зоні – на території національного природного парку «Святі гори». Природа там має цілющі властивості – сосновий ліс, озеро з піщаним пляжем.
  • Проживання – в кімнатах на 5 осіб, на поверсі – туалет і душ.Свердловина з артезіанською водою і котельня у табору свої. Тому без води, зокрема й гарячої, діти не залишаться. Харчування – 5-разове.

Важливо! Як потрапити в табір

Щоб потрапити в табір, потрібно оформити заявку на сайті Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

через сервіс "Онлайн-помічник" або зателефонувати телефоном гарячої лінії 0-800-509-001.

Пріоритет буде віддаватися дітям з багатодітних або неповних сімей.

Дізнатися, які документи потрібно підготувати для участі дитини в проекті «Мирне літо – дітям Донбасу», можна на сайті Гуманітарного штабу в розділі «Як отримати допомогу».

Важливо! Перебування дітей в оздоровчому таборі повністю фінансується Гуманітарним штабом.

ДЖЕРЕЛО