Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Ділитися з іншими пережитим, щоб не почуватися самотнім. Блог Марини Сорокіної, координатора Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

23.05.2018

Психологи, які закінчили курс «Травма війни», організований Гуманітарним штабом Ріната Ахметова, вчать дітей-жертв воєнного конфлікту на сході країни справлятися зі своїми страхами. Цьогоріч завдяки програмі Штабу «Мирне літо – дітям Донбасу» 500 школярів проведуть канікули на мирній території, де пройдуть курс психологічної реабілітації.

Літо – прекрасна пора. Всі батьки мріють забезпечити дитині повноцінний відпочинок. Для маленької людини це дуже важливо. Відпочинок допомагає відновити сили, сприяє зміцненню імунітету та стабілізує психоемоційний стан. Правда, опинившись у складній життєвій ситуації, деякі сім'ї з різних причин не можуть дати своїм дітям те, що хотілося б.

На жаль, мир в нашій країні поки не запанував, тому продовжують страждати діти, які знають, що таке обстріли, відрізняють звуки «Града» від міномета. І навчилися за лічені хвилини опинятися у порівняно безпечному місці. Психіка навіть дорослих не може впоратися з таким навантаженням, а дитяча – тим більше, діти виявляються найбільш вразливою категорією населення. Адже у них недостатньо життєвого досвіду вистояти в складній ситуації. Головну опору діти шукають в батьках. Але трапляється так, що самі дорослі, перебуваючи в складному психоемоційному стані, просто зневірилися і не можуть надати підтримку своїм дітям. І це найстрашніше. Адже діти майже втратили віру в те, що мир відновиться, і їхнє спокійне дитинство повернеться.

6 липня 2015 року стартував проект «Мирне літо – дітям Донбасу». Понад 3500 дітей за цей час завдяки проекту змогли відпочити та поправити здоров'я на мирній території. За доброю традицією, завдяки проекту й цього літа зможуть відпочити та оздоровитися 500 школярів 8-14 років, які проживають на непідконтрольній Україні території та в «сірій зоні», а також діти-переселенці. Більшість учасників проекту – школярі з багатодітних, неповних сімей, а також вихованці Дитячих будинків сімейного типу.

Два тижні відпочинку від війни! Сонце, цікаві заняття, нові знайомства з однолітками, мирне небо над головою, тихі ночі без обстрілів... Все це сприяє відновленню і оздоровленню дітей. Проект, звичайно, охоплює і психологічну допомогу. Наші фахівці закінчили навчальний курс «Травма війни», організований Гуманітарним штабом Ріната Ахметова й мають великий досвід у роботі з наслідками бойових дій. Наші фахівці, використовуючи ігро- й арттерапію, допомагають дітям знизити рівень тривоги та страхів. Завдяки різним майстер-класам діти набувають навичок ефективної комунікації. Окрема увага приділяється навчанню школярів способам саморегуляції. Саме ці вміння допоможуть їм надалі самостійно стабілізувати свій психоемоційний стан.

Цей проект для багатьох його учасників – єдина можливість оздоровитися і пройти реабілітацію. «Травма війни» доволі підступна. Це не тільки генералізований страх, постійне відчуття тривоги, переживання безсилля, втрата віри в майбутнє, а й різні психосоматичні захворювання. У дітей можуть різко загостритися хронічні захворювання або з'явитися нові. Доволі часто спостерігаються погіршення в роботі шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, різні алергічні прояви та шкірні неінфекційні захворювання, розлади неврологічного спектра. Навіть ГРВІ, які раптово почастішали, можуть бути сигналом того, що психіка дитини не справляється і потребує допомоги.

Ще однією особливістю «травми війни» є відтермінована реакція. Тобто травми проявляються не відразу, а через місяці або роки після пережитих подій. Багатьом дітям складно диференціювати й описати відчуття і стан, які вони переживають. Та й батьки, побоюючись ризику ретравматизації, вважають за краще взагалі не говорити про пережите, сподіваючись, що дитина про нього забуде та все пройде само собою. Це помилка. В такому разі діти залишаються наодинці зі своїми переживаннями. Наші фахівці формують безпечну, довірчу атмосферу, щоб кожна дитина розповіла про наболіле. Оскільки заняття проходять здебільшого в груповому форматі, діти з подивом помічають, що інші хлопчики й дівчатка переживають подібні відчуття. Це допомагає їм не почуватися самотніми, вони вчаться запитувати й отримувати підтримку від інших учасників груп. Та й саме усвідомлення, що я не самотній у своїх переживаннях, що своїми почуттями ділитися з іншими людьми – абсолютно нормально, вже сприяє стабілізації стану дитини.

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова повністю оплачує перебування дітей у таборах. Ці тижні стануть світлим промінчиком для 500 хлопчиків і дівчаток. Промінцем тепла та віри в щасливе майбутнє.

ДЖЕРЕЛО