Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чотири роки тому почалася масова евакуація людей з гарячих точок Донбасу

23.05.2018

З початку бойових дій на Донбасі, за даними ООН, загинуло понад 2,5 тисячі мирних жителів, понад 9 тисяч отримали поранення. Жертв могло бути набагато більше, якби не масова евакуація людей, що почалася рівно чотири роки тому.

23 травня 2014 року автобуси Фонду Ріната Ахметова почали вивозити жінок, дітей, інвалідів та людей похилого віку з гарячих точок Донбасу. Всього з травня до грудня 2014 року спочатку Фондом, а потім Штабом Ріната Ахметова було евакуйовано приблизно 40 тисяч мирних жителів. З них майже 15 тисяч – це діти.

Місто Слов'янськ першим опинилося в епіцентрі збройного конфлікту.

«Снаряди летіли, будинок тремтів, – згадує Інна, мешканка Слов'янська. – Дивно, що тоді ще працював інтернет. Я встигла набрати на клавіатурі: «Хто допомагає жителям Слов'янська?» І відразу ж на екрані вискочило: «Фонд Ріната Ахметова». Нас і, напевно, ще півміста наших знайомих вивіз Фонд. Якби не евакуація, не знаю, чи залишилися б ми в живих. Тому що людей тоді дуже багато загинуло».

А потім були Краматорськ, Миколаївка, Горлівка і безліч інших міст Донбасу. Коли в 2014 році на сході України почався збройний конфлікт, країна ще не мала досвіду та механізмів для масової допомоги мирним жителям. Фонд став першою організацією в країні, яка вивозила з-під обстрілу людей і допомагала їм з розселенням.

Для евакуації залучали перевізників, готових їхати в гарячі точки, оскільки залізничний транспорт і автостанції в містах, які опинилися в зоні бойових дій, здебільшого не працювали.

Дзвінки з проханнями про допомогу надходили до Фонду цілодобово, і його працівники координували маршрути, знаходили варіанти безплатного розміщення, заспокоювали людей. Коли потрібно було, оператори зв'язувалися з МНС, швидкою допомогою, соціальними службами.

Фонд вивозив на мирні території в повному складі інтернати, дитячі будинки та притулки Донецької та Луганської областей. Надавав допомогу в розселенні – на 29 базах відпочинку тимчасове житло отримали приблизно 7 тисяч осіб.

Крім того, з початком збройного конфлікту люди, які опинилися в зоні бойових дій, і переселенці зіткнулися з гострою проблемою нестачі продовольства та ліків.

«Ніхто не знав, куди йти, куди бігти, – згадує Лариса, переселенка з Макіївки. – Гроші як такі були не потрібні. Їх не було куди витрачати. Тому що всі крамниці, аптеки були зачинені. Це вам скаже кожен, хто з Донбасу. Не допомогли б нам – нас би вже в живих не було».

І Фонд допомагав медикаментами, витратними матеріалами на проведення термінових операцій, продуктовими наборами.

«З перших днів евакуації Рінат Ахметов почав давати нам продуктові набори, – розповідає Алла, переселенка зі селища Широкине. – І завдяки цьому ми виживали, бо ні грошей, нічого не було. Тепер Штаб видає для сина ліки, без яких він не може обійтися ані дня».

Щоб не допустити гуманітарної катастрофи на Донбасі та надати максимальну допомогу мирним жителям, які постраждали внаслідок збройного конфлікту, через три місяці після початку евакуації, в серпні 2014 року, був створений Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова – найбільший проект Фонду, завдяки якому врятовані життя понад мільйона людей.