Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Бригад мобільного видавання наборів виживання не зупиняють обстріли

21.05.2018

Унікальна система доставляння наборів виживання жителям «сірої зони», розроблена Гуманітарним штабом Ріната Ахметова, діє з 21 травня 2015 року. В основі цієї ініціативи – мобільність, гнучкість, швидкість. За три роки бригади мобільного видавання (БМВ) зробили 582 виїзди та видали 443 703 продуктових набори.

Жителі «сірої зони» найбільше потребують допомоги – досі на цих територіях тривають обстріли. Це дуже важкі умови для виживання, адже зруйнована інфраструктура, складно знайти роботу. Бригади мобільного видавання Штабу Ріната Ахметова доставляють продукти туди, де людям більше нема від кого чекати допомоги.

Наприклад, таке селище, як Піски. До початку воєнних дій тут проживало майже 2500 осіб, зараз – 12. У Невельському замість 400 жителів залишилося всього 38. Майже вся молодь виїхала з Невельського з початком бойових дій. Але кілька сімей залишилося – їм просто нікуди було їхати, та й не було за що.

У селищі Водяне, яке разом з Пісками та Опитним розташоване найближче до Донецького аеропорту, сьогодні проживає 78 осіб, раніше їх було понад 300. Тут немає жодного будинку, якого б не зачепили снаряди. У крихітному селищі Сєверний Донецької області, де всього одна вулиця, до травня 2014 року проживало приблизно 200 осіб. Сьогодні, за даними ЗМІ, всього 31, серед них одна дитина.

Не тільки місцеві мешканці опиняються під обстрілом, але також мобільні пункти видавання Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. Так, нещодавно потрапив під обстріл такий пункт в прифронтовій Жованці. Мобільні бригади Штабу видавали набори виживання мирним жителям Бахмутки, Пісків-2 і Жованки (де 120 благоотримувачів, і здебільшого це люди похилого віку), коли почався обстріл з гранатомета. Але нікого це не зупинило, бо рятувати людей стало для БМВ нормою.

Сьогодні Гуманітарний штаб Ріната Ахметова надає допомогу жителям 85 населених пунктів, які постраждали внаслідок збройного конфлікту. Відкрито стаціонарні пункти видавання, куди приходять люди по продуктові набори. А там, де немає доріг і транспортного сполучення, людей рятують бригади мобільного видавання. Тільки в травні цього року, як розповів Михайло Катеринчак, керівник проекту «Допомога населенню» Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, набори виживання доставлять в 32 населених пункти – допомогу отримають 19 тисяч осіб.

«Зосередившись на людях, на досягненні високих цілей – порятунку людей від голоду, порятунку їхніх життів, Фонд створив абсолютно нові схеми та системи й накопичив унікальний досвід, яким готовий ділитися. Досвід, яким вже зацікавилися і високо оцінили такі великі організації, як ООН і Міжнародний Червоний Хрест», – каже Роман Рубченко, директор Фонду Ріната Ахметова.

За даними ООН, сьогодні Україна – єдина країна Європи, жителі якої гостро потребують гуманітарної допомоги, насамперед – продуктів. Головне завдання Штабу Ріната Ахметова, який працює четвертий рік, – не допустити гуманітарної катастрофи на Донбасі.