Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Кабмін змінив умови повернення пенсійних боргів ВПО: Що робити переселенцям

21.05.2018

Кабінет міністрів України (КМУ) змінив умови повернення пенсійних боргів переселенцям. Про те, що робити переселенцям, пояснили експерти програми «Радник з питань ВПО».

Так, 25 квітня 2018 року КМУ опублікував постанову №335 «Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 8 червня 2016 року №365».

«Ця подія пройшла майже непоміченою, не в останню чергу через те, що документ не пройшов процедуру громадських обговорень. Експертам програми "Радник з питань ВПО" про нововведення стало відомо після того, як радникам в регіонах громадяни почали повідомляти про затримки у виплаті пенсій. У відповідь на звернення чиновники пояснювали затримки введенням в дію нових правил нарахування пенсій», – йдеться в повідомленні.

В організації зазначають, хоча жодних підстав для затримки виплат постанова №335 не передбачає, її норми суттєво змінюють весь механізм нарахування і виплати пенсій для переселенців. Особливо зміни стосуються повернення державою боргів з невиплаченої пенсії.

Так, в постанові КМУ зазначено, що «суми соціальних виплат, не виплачені за минулий період, враховуються в органі, що здійснює соціальні виплати, і виплачуються на умовах окремого порядку, визначеного Кабінетом Міністрів України».

«Тут насамперед йдеться про заборгованість, яка виникла за 4 роки конфлікту. Понад мільйон громадян України пенсійного віку було позбавлено їхніх законних пенсій. Виплата цих боргів – обов'язок держави. Це чітко зазначено в Законі України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Відповідно до закону, кожен громадянин, якому держава заборгувала пенсію, має право отримати свою заборгованість, але не більш ніж за 3-річний період з дати припинення виплат. Для того, щоб повернути свої гроші, громадянин має звернутися до територіального органу Пенсійного фонду, який не пізніш ніж через 10 днів ухвалює відповідне рішення. У разі задоволення звернення, держава виплачувала борг частинами. Однак нові правила, прописані в постанові №335, кардинально змінили цей механізм», – пояснюють в організації.

Так, згідно з нормами постанови, пенсійні органи отримують право призупиняти виплати внутрішньо переміщеним особам (ВПО), а самі виплати заборгованості за всіма видами соціального забезпечення та пенсій для ВПО заблоковані. Причина цього в тому, що зазначеного в постанові «окремого порядку», який визначатиме процедуру виплати боргу, поки просто немає. Коли він буде розроблений і вступить в силу, невідомо. «А доти борги з пенсій переселенцям не повертатимуть. Крім того, під загрозу втрати грошей підпадають переселенці, які з різних причин змушені навідуватися на непідконтрольні території (догляд за рідними, домом тощо)», – зазначають в організації.

«Наявна протиправна практика, коли Пенсійний фонд, після того, як дізнається, що пенсіонер-переселенець хоча б тиждень провів на непідконтрольній території, припиняє нарахування пенсії, а повертає її вже після повернення пенсіонера, і без того наніс певну шкоду ВПО. Відтепер гроші, які в цей період не нараховувалися пенсіонеру, для нього будуть втрачені до моменту встановлення окремого порядку повернення заборгованостей», – додали в організації.

Хто постраждає

Як зазначають експерти програми «Радник з питань ВПО», помилково вважати, що від такої норми постраждають виключно пенсіонери, які проживають на тимчасово непідконтрольній українській владі території. З 2014 року через збройний конфлікт пенсія повністю або частково не виплачувалася громадянам України, які:

  • змінюють місце реєстрації ВПО, оскільки гроші за затримку пенсії на період переведення діла не будуть повертатися;
  • ніколи не виїжджали з непідконтрольних територій;
  • разово або періодично виїжджають за кордон або на непідконтрольні території;
  • з різних причин, найчастіше – матеріальну неспроможність орендувати житло, повертаються на непідконтрольні території;
  • були позбавлені довідки ВПО або добровільно відмовилися від неї, внаслідок того, що змогли придбати житло та зареєструвати місце проживання на підконтрольній території;
  • мають право на пенсію, але постійно проживають або працюють за кордоном.

Крім того, повернення заборгованості заблоковано навіть тим особам, борги перед якими виникли внаслідок помилок або порушень з боку державних органів.

Що робити

Головне – це готуватися до захисту своїх прав на пенсію в суді. Для цього, щойно стало відомо про порушення вашого права на повернення заборгованості з пенсії, потрібно:

  • звернутися письмово до Управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН) і Пенсійного фонду України;
  • зібрати всі офіційні відповіді на звернення про повернення боргу;
  • звернутися до центрів надання вторинної правової допомоги або до адвокатів громадських організацій для судового захисту.

На зустріч з адвокатом взяти зі собою:

  • оригінал або копії документів, які встановлюють особу;
  • оригінал або копію пенсійного посвідчення;
  • копію заяви з вимогою пояснення ситуації та відновлення виплат і відповіді на неї.

ДЖЕРЕЛО