Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Довідка переселенця для дитини: Юристи пояснили нюанси

15.05.2018

Громадянину України, іноземцю або особі без громадянства, які змушені покинути своє місце проживання внаслідок або щоб уникнути негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, видається довідка внутрішньо переміщеної особи (ВПО). Про те, чи видається довідка дітям, а також дітям, які народжені вже після 2014 року на підконтрольній території України; що робити, щоб таку довідку отримати та які документи зі собою потрібно мати, пояснили юристи Громадської організації «Донбас-SOS».

Важливо: Довідку отримує кожна дитина, яка прибула без супроводу батьків, а також дитина, що народилася у внутрішньо переміщеної особи.

За отриманням статусу потрібно звертатися в Управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН, «соцзабез») за місцем свого фактичного перебування.

Для отримання довідки звернутися може:

  • особа від 14 років подає документи особисто;
  • якщо немає 14 років – документи подає законний представник.

Важливо: Законними представниками є батьки й усиновителі (що підтверджується свідоцтвом про народження дитини), а також опікуни та піклувальники (що підтверджується відповідним рішенням про їхнє призначення).

Не є законним представником особа за дорученням.

Від імені дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, звертається керівник закладу, в якому влаштована дитина.

Від імені дитини до 14 років, яка прибула без супроводу законних представників, заяву подає родич (бабуся, дідусь, прабабуся, прадідусь, повнолітні брат чи сестра, тітка, дядько) або вітчим, мачуха, у яких проживає дитина.

Від імені малолітньої дитини, яка прибула без супроводу батьків або родичів, заяву подає представник органу опіки та піклування за місцем перебування дитини.

Які документи потрібні:

  • заява (встановленого зразка);
  • документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документ, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус;
  • свідоцтво про народження дитини.

Важливо: Якщо у документі немає відмітки про реєстрацію місця проживання на території, з якої відбувається внутрішнє переміщення, надаються докази, що підтверджують факт проживання на такій території на день виникнення обставин, що спричинили внутрішнє переміщення.

Важливо: Для дитини підтвердженням її місця проживання на момент виникнення обставин є місце проживання її батьків.

У разі подання заяви законним представником особи або родичами, державними закладами, в яких перебуває дитина, органами опіки та піклування додатково подаються:

  • документ, що посвідчує особу законного представника;
  • документ, що підтверджує повноваження особи;
  • свідоцтво про народження дитини, а також будь-які документи, що підтверджують родинні стосунки між дитиною і заявником.

Ситуації, коли відмовляють у видаванні довідки:

  • Брак обставин, що спричинили внутрішнє переміщення.
  • Представлені явно неправдиві відомості.
  • Загублені документи, що посвідчують особу (до їхнього відновлення).
  • Немає офіційного свідоцтва про реєстрацію місця проживання та немає доказів, що підтверджують факт проживання на території, з якої особа перемістилася.
  • Докази, подані заявником для підтвердження факту проживання на території, з якої проводилося переміщення, не підтверджують такий факт.

Важливо: Якщо дитина раніше була внесена в довідку батьків, їй не може бути відмовлено у видаванні окремої довідки.

Терміни видавання довідки: Довідка безплатно видається в день подавання заяви або впродовж 15 робочих днів, якщо в документі немає відмітки про реєстрацію місця проживання на території, з якої проводиться внутрішнє переміщення.

Важливо:

  • Довідка діє безстроково, крім випадків, коли її дію скасовують.
  • Рішення про відмову у видаванні довідки має бути письмовим із зазначенням підстав для відмови.

ДЖЕРЕЛО