Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Спрощено процедуру отримання статусу дитини, яка постраждала від конфлікту на Донбасі: подробиці

10.05.2018

В Україні істотно полегшена процедура визнання дитини, яка постраждала внаслідок воєнного конфлікту. Вступили в силу зміни до Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів. Про це повідомляє Благодійний фонд «Право на захист».

Так, 25 квітня 2018 року набула чинності постанова уряду «Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 24 вересня 2008 року №866 та від 5 квітня 2017 року №268» від 11 квітня 2018 року №301.

«Цим актом до наявного Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів внесені зміни, які істотно полегшують процедуру визнання дитини, яка постраждала внаслідок воєнного конфлікту. А в багатьох випадках просто роблять отримання статусу можливим», – пояснили громадські працівники.

Також громадські працівники нагадують, станом на квітень 2018 року з початку воєнних дій тільки 9 дітей отримали відповідний статус.

Основні зміни:

1. Скорочено перелік документів, які дитина (особа) або її законний представник мають надати для отримання статусу. Визначено обов'язковий пакет документів (копії):

  • свідоцтва про народження дитини або іншого документа, що посвідчує особу дитини;
  • документа, що посвідчує особу заявника;
  • документа, що підтверджує повноваження законного представника дитини або родинні стосунки між дитиною і заявником;
  • довідки про взяття дитини на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО) або документа, що підтверджує проживання/перебування дитини в населеному пункті, на території якого проводилася воєнна операція.

Залежно від шкоди, заподіяної дитині, визначені додаткові документи, які потрібно надати. Наприклад, для дитини-ВПО додатковим документом є висновок з оцінки потреб сім'ї (особи) (докладніше нижче).

2. Відв'язано отриману дитиною шкоду від факту вчинення кримінального правопорушення:

  • для цілей Порядку змінено визначення фізичного, сексуального та психологічного насильства, зважаючи на факт отримання дітьми шкоди, а не факт вчинення злочинних дій невизначеними правопорушниками.
  • тепер результат кримінального провадження ніяк не впливатиме на наданий дитині (або вже повнолітній особі) статус;
  • для дітей, які зазнали фізичного та сексуального насильства подання висновку експерта за результатами судової експертизи тепер не є обов’язковим – тільки за наявності такого.

3. Діти, які зазнали психологічного насильства, тепер матимуть реальну можливість отримати статус:

Психологічними стражданнями (травмами) вважаються страждання, отримані внаслідок:

  • проживання/перебування дитини в умовах воєнних дій, збройних конфліктів, тимчасової окупації, внутрішнього переміщення дитини;
  • загибелі (зникнення безвісти), потрапляння в полон, смерті внаслідок поранення, контузії або каліцтва, отриманих в населеному пункті, віднесеному до списку населених пунктів, на території яких проводилася воєнна операція, і в яких органи державної влади виконують свої повноваження в повному обсязі, її батьків або одного з них – з-поміж цивільних осіб або осіб, визначених пунктом 2 Порядку надання статусу особи, на яку поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Такі страждання дитини не потребують ні доведення, ані звернення до правоохоронних органів. Надати треба лише висновок оцінки потреб сім’ї (особи) у соціальних послугах, який попередньо отримати в центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (ЦССДМ).

Важливо. Такий висновок міститься в Акті оцінки потреб сім'ї (особи), який складають фахівці ЦССДМ під час відвідування сім'ї (особи). До оцінки потреб може бути залучений психолог/практичний психолог, психотерапевт, психіатр, що працює в іншому закладі, установі, організації.

4. Досягнення особою повноліття не є підставою для скасування статусу. Повнолітні особи також можуть звертатися за статусом, якщо до досягнення повноліття вони постраждали внаслідок конфлікту.

ДЖЕРЕЛО