Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як створити дитячий будинок сімейного типу: подробиці матеріального забезпечення та контролю

Сьогодні спеціалісти Фонду Ріната Ахметова розкажуть про особливості функціонування дитячих будинків сімейного типу.

Матеріальне забезпечення дитячого будинку сімейного типу

На кожного вихованця виплачується державна соціальна допомога, розмір якої становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку (зараз прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить 1 492 грн, для дітей від 6 до 18 років – 1860 грн).

Батькам-вихователям виплачується грошове забезпечення в розмірі 35 відсотків від двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на кожного вихованця. При цьому сумарний обсяг грошового забезпечення не повинен перевищувати п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб і розподіляється між батьками-вихователями рівними частинами за їх згодою.

Призначення державної соціальної допомоги та грошового забезпечення здійснюються управлінням праці та соціального захисту населення відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 № 81.

Виплата державної соціальної допомоги та грошового забезпечення здійснюється щомісяця не пізніше 20 числа через державні підприємства поштового зв’язку або перераховуються на особистий рахунок в банківській установі за їх вибором.

Забезпечення житлом, транспортним засобом і земельною ділянкою

Орган, який прийняв рішення про створення дитячого будинку сімейного типу, при наявності можливості надає батькам-вихователям індивідуальний житловий будинок або багатокімнатну квартиру за нормами, встановленими законодавством.

За інформацією сайту Міністерства соціальної політики України, у 2017 році за рахунок бюджетних коштів було придбано 54 приміщень для дитячих будинків сімейного типу.

Крім того, дитячому будинку сімейного типу може надаватися в користування земельна ділянка для ведення садівництва та городництва, а також транспортний засіб.

Надання житла, транспортного засобу й земельної ділянки обумовлюється в договорі про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу при створенні дитячого будинку сімейного типу.

Соціальне страхування батьків-вихователів


З сум грошового забезпечення батькам-вихователям здійснюється нарахування та сплата страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (без зменшення належної суми грошового забезпечення).

Оздоровлення дітей

Щорічно вихованці дитячих будинків сімейного типу забезпечуються безкоштовним оздоровленням.

Вихованці, які за медичними показаннями потребують санаторно-курортного лікування, забезпечуються путівками в санаторії.

Соціальний супровід і контроль дитячих будинків сімейного типу

Соціальний супровід дитячого будинку сімейного типу здійснюється постійно. Для цього за дитячим будинком сімейного типу закріплюється соціальний працівник.

Соціальний супровід дитячих будинків сімейного типу передбачає надання комплексу правових, психологічних, соціально-педагогічних, соціально-економічних, соціально-медичних та інформаційних послуг, спрямованих на створення умов функціонування дитячого будинку сімейного типу.

Контроль за умовами проживання вихованців здійснюють органи опіки та піклування і служби у справах дітей місцевих органів влади. Раз на рік місцева служба у справах дітей готує звіт про стан виховання, утримання й розвитку дітей в дитячому будинку сімейного типу на основі інформації, наданої соціальним працівником, який здійснює соціальний супровід родини, вихователем дошкільного навчального закладу або класним керівником загальноосвітнього навчального закладу, де навчається дитина, дільничним лікарем-педіатром і дільничним інспектором місцевого відділку поліції.