Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Довідку переселенця можна отримати без наявності прописки на Донбасі: коментар юриста

13.09.2018

Зараз довідку про взяття на облік як ВПО (в народі – «довідка переселенця») можна отримати без наявності прописки в паспорті. Про це повідомила юрист громадської організації «Донбас SOS» Наталія Чуйко.

Ця ситуація, зокрема, актуальна для студентів з Донбасу, які виїхали з регіону напередодні початку воєнних дій для навчання у вищих навчальних закладах інших міст України. На час навчання вони мали прописатися в гуртожитку ВНЗ, попередньо знявшись з реєстрації в рідних містах. Зараз же після завершення навчання їх виписують з гуртожитків, але в рідних містах, які за ці роки виявилися непідконтрольними Україні, вони отримати офіційну українську реєстрацію не можуть.

«Такі студенти можуть отримати довідку переселенця. Тому що до того, як людина виїхала, і прописалася в гуртожитку в місті, яке зараз є підконтрольною територією, вона мала прописку в Донецькій або Луганській області. У законі "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" і постанові Кабміну № 509 цей момент дуже чітко позначений. Там говориться, що студенти, які переїхали до початку воєнних дій і мали прописку, після закінчення ВНЗ і зняття з обліку в гуртожитку мають право отримати статус внутрішньо переміщеної особи. Для цього їм треба прийти з паспортом в Управління праці та соціального захисту населення, в якому має бути попередній штамп прописки, скажімо, в Донецьку, Горлівці, Макіївці, Луганську та ін. І їх реєструватимуть як переселенців, з урахуванням їхньої колишньої адреси», – пояснила Наталія Чуйко.

Вона додала, що можуть бути ситуації, коли працівник УПСЗН попросить додаткові документи.

«Але тут питання – чи людина має їх, чи ні. Я завжди раджу: якщо такі є – подайте, це вам самим спростить процес проходження процедури. Якщо таких документів немає – не пригнічуйтеся. Є закон, і за законом випускнику мають видати довідку ВПО», – підкреслила юрист.

Наталія Чуйко зазначила, що зі студентами питання простіше, тому що прописане законодавчо. Але є великий пласт переселенців, які ніколи не мали прописки в Донецькій або Луганській областях, а водночас за фактом проживали там довгі роки. «У нас багато переселенців, які мали все життя київську або житомирську прописку, але насправді жили, скажімо, в Донецьку чи Луганську і потім вони перемістилися. Але і такі особи можуть отримати довідку ВПО», – сказала юрист.

Вона констатувала, що спочатку підставою для взяття на облік як ВПО було саме місце реєстрації. Але сьогодні підставою присвоєння офіційного статусу переселенця є фактичне місце проживання до початку проведення воєнних дій. Для цього людина має надати будь-які документи, докази про її проживання на Донбасі.

«Це можуть бути будь-які документи – трудова книжка, документи про придбання житла, відкриття банківських карток у відділеннях Донецької або Луганської областей, лікарняна карта з поліклініки, де вона обслуговувалася та ін. Людина має зібрати все, що має, принести в Управління праці та соціального захисту населення, яке до 15 робочих днів все розглядає. І якщо цих документів достатньо, то людина має право отримати довідку ВПО», – резюмувала експерт.

Водночас Наталія Чуйко акцентувала, що всі звернення в УПСЗН треба робити письмово, щоб в разі відмови їх можна було оскаржити.

ДЖЕРЕЛО