Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Адресна допомога»: п'ятдесят тисяч історій врятованих життів

17.04.2018

Сьогодні в Києві відбувся захід «Донбас і Мирні. Звіт Фонду та Штабу Ріната Ахметова за 2017 рік», де були представлені останні дані про допомогу, яку Гуманітарний штаб надав жителям Донбасу.

«Адресна допомога» – одна з перших масштабних програм Фонду Ріната Ахметова, яка діє 12 років. Головний принцип її роботи – допомогти тут і зараз, а основний пріоритет – надання допомоги, коли йдеться про життя і здоров'я дітей. Таке завдання поставив Рінат Ахметов. Про це сьогодні розповіла Анастасія Кладова, керівник програми «Адресна допомога».

«Гуманітарний штаб був створений 6 серпня 2014 року для надання максимальної допомоги постраждалим мирним жителям Донбасу, «Адресна допомога» стала частиною найбільшої гуманітарної місії в країні, – сказала Кладова. – З початком воєнних дій на Донбасі низка державних програм, завдяки яким, наприклад, отримували потрібні ліки діти, хворі на астму, діабет, епілепсію, вже не діяла на непідконтрольних територіях. Сім'ї з важкохворими дітьми залишилися сам на сам зі своїми бідами».

Анастасія Кладова також зазначила, що саме для забезпечення життєво потрібними препаратами тяжкохворих дітей працює проект «Ліки дітям». Сім'ї з такими дітьми отримують безплатно набір препаратів на три місяці. В межах цього напрямку видано вже понад 3,5 тисячі наборів медикаментів.

У лютому 2017 року Гуманітарний штаб Ріната Ахметова запустив проект «Здорове серце».

«В Україні щорічно народжується 4,5 тисячі дітей з діагнозом «вада серця». Лише половина з них отримує своєчасну медичну допомогу, – підкреслила Анастасія Кладова. – Дітей, у яких діагностують ваду серця, може врятувати маленький імплант, оклюдер, проте сума пристрою – сто тисяч гривень – для багатьох батьків не до снаги».

Унікальність подібної операції в тому, що проводять її ендоваскулярним методом, без порожнинного втручання. Потім юний пацієнт може назавжди забути про свій діагноз і швидко відновитися. Завдяки проекту «Здорове серце» вже 35 діток отримали нове серденько.

Анастасія Кладова зазначила, що сьогодні Донбас – один із найбільш замінованих регіонів планети. За даними ЮНІСЕФ, сьогодні на сході України 220 тисяч дітей щодня ризикують загинути або залишитися інвалідами. Вони ходять до школи, грають і живуть, постійно ризикуючи життям. Адже навколо все вкрите мінами й іншими боєприпасами.

«Гуманітарний штаб Ріната Ахметова є єдиною організацією, яка з перших днів бойових дій в регіоні системно надає допомогу в лікуванні та реабілітації поранених дітей. Допомога надається медикаментами та витратними матеріалами на проведення операцій, засобами відновлення. Але після термінових операцій і протезування діти потребують реабілітації не тільки фізично, а й психологічно. Тому діє проект «Реабілітація поранених дітей». За цей час допомогу отримали 80 потерпілих. Багато хто з них зміг повернутися до повноцінного життя», – розповіла Кладова.

Також вона зазначила, що з початком воєнних дій на сході країни адресна допомога була надана більш ніж 50 000 адресатам, її отримали понад 10 тисяч осіб, з них понад 5 тисяч – діти.