Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ЮРИСТА: Зміна порядку перевірки місця проживання переселенців

10.07.2018

Переміщена особа, яка перебуває на обліку, має право на всі соціальні виплати, передбачені законодавством для громадян України, а також на спеціальні соціальні виплати, встановлені для переселенців – щомісячну адресну допомогу.

Однак водночас умовою отримання таких виплат є успішне та своєчасне проходження всіх видів перевірок, передбачених для переселенців.

Однією з таких перевірок є перевірка фактичного місця проживання переселенця за адресою, вказаною під час отримання довідки переселенця.

Документи, що визначають порядок перевірки місця проживання

Постановою Кабінету Міністрів України № 365 від 08.06.2016 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» затверджені два Порядки:

  1. «Порядок призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам», який визначає порядок дій переселенців і державних органів для призначення і отримання соціальних виплат.
  2. «Порядок здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їхнього фактичного проживання/перебування», який встановлює механізм здійснення контролю за проведенням виплат внутрішньо переміщеним особам, зокрема проведення перевірки місця проживання переселенців.

Хто контролює проведення виплат переселенцям

Контролюють проведення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад (Управління праці та соціального захисту населення, скорочено УПСЗН)

Як контролюється проведення виплат переселенцям

Контроль за проведенням соціальних виплат переселенцям здійснюється через відвідування фактичного місця проживання переселенця і складання акту обстеження матеріально-побутових умов сім'ї.

Періодичність проведення перевірки місця проживання переселенців

УПСЗН здійснює чергові та додаткові перевірки місця проживання переселенців.

Чергові перевірки місця проживання переселенця

Постановою № 365 передбачено, що чергова перевірка місця проживання переселенця проводиться 1 раз на 6 місяців.

Важливо: З лютого 2018 року відбулися зміни порядку проведення чергових перевірок місця проживання переселенців! Тепер чергова перевірка місця проживання не проводиться, якщо внутрішньо переміщена особа своєчасно пройшла фізичну ідентифікацію в ПАТ «Ощадбанк».

Інформацію про одержувачів соціальних виплат, які пройшли фізичну ідентифікацію, і дату її проведення ПАТ «Ощадбанк» щотижня надає Міністерству соціальної політики для внесення відповідної інформації до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Зазначені зміни були ухвалені ще у вересні 2017 року (постанова Кабінету Міністрів України від 13.09.2017 № 689), проте тільки зараз запрацювали на практиці. 02.02.2018 року Міністерство соціальної політики України оголосило на своєму сайті про те, що між Мінсоцполітики та ПАТ «Ощадбанк» було укладено угоду про обмін та передавання інформації щодо внутрішньо переміщених осіб, які пройшли фізичну ідентифікацію в ПАТ «Ощадбанк».

Отже, можна говорити про припинення практики проведення чергових перевірок місця проживання переселенців за умови їхньої своєчасної фізичної ідентифікації в ПАТ «Ощадбанк».

Додаткові перевірки

Додаткова перевірка місця проживання переселенців проводиться впродовж десяти робочих днів з дня отримання УПСЗН такої інформації:

  1. про зупинення ПАТ «Ощадбанк України» видаткових операцій за рахунком через те, що особа в установлений термін не пройшла фізичну ідентифікацію.

У разі непроходження фізичної ідентифікації одержувачем соціальних виплат ПАТ «Ощадбанк України» зупиняє видаткові операції на поточному рахунку та не пізніше наступного робочого дня інформує про таке рішення:

- про одержувачів пенсій – Пенсійний фонд України та Міністерство фінансів;

- про одержувачів інших соціальних виплат – структурні підрозділи з питань соціального захисту населення (УПСЗН).

Рекомендація: щоб уникнути перевірок, не треба пропускати термін для фізичної ідентифікації в ПАТ «Ощадбанк».

  1. про можливу зміну внутрішньо переміщеною особою фактичного місця перебування без повідомлення про це в десятиденний термін УПСЗН про нове фактичне місце перебування (така інформація може бути надана УПСЗН територіальними органами Пенсійного фонду України, робочими органами Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, Центру зайнятості);
  2. під час зміни місця проживання повідомляти в 10-денний термін УПСЗН про нову адресу проживання хоча б у телефонному режимі.
  3. про повернення внутрішньо переміщеної особи на окуповану територію України (на термін понад 60 днів) або її виїзду за кордон (така інформація може бути надана МВС, СБУ, Держприкордонслужбою, Національною поліцією, Державною міграційною службою, іншими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, громадськими об'єднаннями, волонтерськими організаціями та іншими юридичними та фізичними особами).
  4. не перебувати на окупованій території України понад 59 днів поспіль.
  1. рекомендації Мінфіну за результатами проведення верифікації соціальних виплат із зазначенням конкретних причин для припинення відповідних виплат.
  2. під час оформлення соціальних виплат надавати уповноваженим державним органам лише правдиві дані.

Результати проведення перевірки місця проживання переселенця

У разі відсутності переселенця під час перевірки за вказаною адресою фактичного перебування представник УПСЗН:

  1. Робить відповідний запис в акті обстеження матеріально-побутових умов сім'ї та залишає повідомлення про необхідність упродовж трьох робочих днів з'явитися в УПСЗН для проходження фізичної ідентифікації.
  2. Якщо внутрішньо переміщена особа впродовж трьох робочих днів не з'явилася в УПСЗН, їй надсилається рекомендованим листом повторне повідомлення про необхідність упродовж трьох робочих днів з'явитися для проходження фізичної ідентифікації.

Водночас УПСЗН робить запит до Держприкордонслужби щодо виїзду внутрішньо переміщеної особи за кордон або на окуповану територію України. Держприкордонслужба впродовж п'яти робочих днів подає УПСЗН за його запитом інформацію про виїзд внутрішньо переміщеної особи за кордон або на тимчасово окуповану територію України із зазначенням кількості днів такої відсутності впродовж 90 днів, що передують даті подавання відповідного запиту.

  1. У разі підтвердження інформації про перебування особи понад 60 днів на окупованій території або виїзд за кордон, керівник УПСЗН приймає рішення про скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, припиняє соціальні виплати та вносить на розгляд Комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам подання про припинення соціальної виплати такій особі.

Соціальні виплати припиняються також тоді, коли особа перебуває на території України, однак під час перевірки не перебувала за вказаною адресою і надалі не з'явилася в УПСЗН, попри надіслані їй повідомлення.

Відновлення та повторне призначення соціальних виплат

Якщо виплати були припинені через те, що під час перевірки переселенця не було вдома, виплата може бути відновлена ​​через два місяці з місяця прийняття рішення про припинення таких виплат. Однак якщо особа перебуває в складних життєвих обставинах і з поважних причин не з'явилася в структурний підрозділ з питань соціального захисту населення, виплати можуть бути відновлені з місяця припинення таких виплат. Для відновлення виплат переселенцю треба звернутися в УПСЗН і заново пройти всю процедуру призначення соціальної виплати.

У разі припинення соціальних виплат через скасування дії довідки повторне призначення соціальних виплат можливе лише через шість місяців після такого припинення і виконання всіх процедур, потрібних для їхнього призначення.