Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Програма «Обери свого лікаря» – відповіді на найчастіші запитання переселенців і жителів Донбасу

12.03.2018

В Україні з 1 квітня 2018 року стартує національна програма «Обери свого лікаря», що реалізується в межах медичної реформи, ініційованої Міністерством охорони здоров'я України. З цієї дати потрібно визначитися з вибором лікаря і підписати з ним декларацію. Про це повідомляє прес-служба Маріупольської міської ради.

Сімейний лікар може обслуговувати (лікувати) всю сім'ю, включно з батьками та дітьми, або можна вибрати його для кожного члена сім'ї, зокрема і для дитини. Водночас буде можливість вибрати для своєї дитини педіатра, якщо його вважатимуть більш компетентним у питаннях дитячого здоров'я.

Важливо. Без підписаної декларації з сімейним лікарем ви не зможете безплатно звертатися до профільних фахівців (офтальмологи, отоларингологи, хірурги, гінекологи тощо).

Для підписання декларації з обраним лікарем необхідно звернутися в поліклініку (Центр первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД)) за місцем проживання:

  1. звертаєтеся в реєстратуру та називаєте ПІБ обраного лікаря;
  2. пред'являєте паспорт і ідентифікаційний код (за наявності). Під час підписання декларації від імені дитини потрібне її свідоцтво про народження і документи (паспорт, ІПН) обох батьків або опікунів;
  3. реєстратор вносить ваші дані в декларацію (як заведено, в електронній формі), зокрема номер мобільного телефону для верифікації особистості;
  4. на вказаний номер телефону приходить СМС-повідомлення з кодом, який ви повідомляєте реєстратору для підтвердження своїх даних. Якщо ви не маєте моб. телефона, реєстратор зробить копії ваших документів;
  5. підписуєте декларацію з обраним лікарем і забираєте один екземпляр собі.

Найпоширеніші питання, які можуть виникнути під час вибору сімейного лікаря та підписання з ним декларації.

Чи можна вибрати сімейного лікаря не за місцем проживання?

Так, можна. Якщо у обраного лікаря ще немає 2000 пацієнтів, він не може вам відмовити. Однак пам'ятайте, що вибравши лікаря у віддаленому районі, під час виклику його додому доведеться чекати довше. Тому рекомендується вибирати сімейного лікаря в межах території обслуговування ЦПМСД або району.

Які терміни підписання декларації?

Кампанія з вибору сімейного лікаря стартує 01.04.2018 року й триватиме до кінця цього року. Водночас якщо ви не встигнете підписати декларацію цьогоріч, в наданні медичної допомоги вам не відмовлять, а вибрати сімейного лікаря доведеться у разі виникнення потреби в медичних послугах (з тих лікарів, хто залишиться на той момент).

Якщо у лікаря вже набрано 2000 пацієнтів, чи можна з ним підписати декларацію?

2000 пацієнтів – рекомендована Міністерством охорони максимальна кількість пацієнтів, однак все залежить від можливостей самого лікаря і населеного пункту, де може бракувати лікарів. У цих випадках кількість пацієнтів може бути більшою.

Скільки доведеться платити за лікування у сімейного лікаря?

Надання медичної допомоги на первинному рівні (в ЦПМСД) є безплатним, оплату послуг лікаря проводить Національна служба здоров'я в межах обов'язкового обсягу первинної медичної допомоги, визначеного МОЗ на підставі підписаної декларації.

Скільки разів можна міняти сімейного лікаря?

У 2018 році сімейного лікаря, терапевта й педіатра можна міняти приблизно 1 раз на півроку, з 2019 року міняти лікаря можна буде 1 раз на рік. Крім того, для зміни лікаря досить тільки підписати нову декларацію з іншим лікарем, стара декларація анулюється автоматично.

Хто буде обслуговувати пацієнта, якщо обраний лікар піде у відпустку або на лікарняний?

У разі відсутності лікаря, з яким укладена декларація, пацієнт має право звернутися до іншого лікаря цього лікувального закладу, на якого покладено обов'язки на період відсутності колеги. Декларація з відсутнім лікарем не розривається.

У разі виникнення екстреної медичної ситуації в неробочий час звертатися до свого сімейного лікаря?

У таких ситуаціях необхідно звертатися до швидкої медичної допомоги за номером «103».

Чи потрібно підписувати декларацію з хірургом або кардіологом, які працюють у відділенні лікарні?

У 2018 році треба підписати декларацію тільки з сімейним лікарем, терапевтом і педіатром (у разі потреби), що працюють в ЦПМСД. З хірургами, кардіологами, гінекологами та іншими фахівцями третинного рівня, тобто тими, які працюють у стаціонарних відділеннях лікарень, підписувати декларацію не треба. Аналогічно не треба підписувати декларацію з вузькими спеціалістами вторинного рівня (офтальмолог, ЛОР і под.), які працюють в поліклініках (ЦПМСД).

Чи можна підписати декларацію з терапевтом або педіатром, які працюють у відділенні лікарні?

У 2018 році треба підписати декларацію тільки з сімейним лікарем (дільничним терапевтом) і дільничним педіатром (у разі необхідності), які працюють у ЦПМСД. З терапевтами та педіатрами, які працюють в стаціонарних відділеннях лікарень, підписання декларації не передбачене.

Хто може укласти декларацію пацієнта, який є недієздатним?

Вибір лікаря, який надає ЦПМСД, для осіб, які не досягли 14 річного віку, та осіб, визнаних недієздатними в порядку, встановленому законом, робиться їхніми законними представниками.

Якщо під час перебування в іншому місті виникне необхідність у послугах сімейного лікаря, до кого треба звертатися?

В іншому місті треба звернутися в реєстратуру найближчого ЦПМСД, де в електронній системі будуть вказані дані пацієнта, після чого реєстратор направить людину до лікаря.

Чи можуть вибрати сімейного лікаря переселенці (ВПО), які не мають місцевої прописки?

Вибрати лікаря внутрішньо переміщені особи можуть за місцем свого фактичного проживання.

Яка процедура укладення декларації зі студентами, які приїхали з інших населених пунктів?

Студенти мають право самостійно, вільно вибрати й укласти декларацію з лікарем на всій території України, незалежно від зареєстрованого місця проживання – за місцем свого фактичного проживання.

ДЖЕРЕЛО