Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ЮРИСТА: Як переселенцю влаштувати дитину в школу?

27.08.2018

В Україні йде реформа освіти. 28 вересня 2017 вступив в силу новий Закон України «Про освіту», а також внесені зміни до Закону України «Про загальну середню освіту».

Який порядок влаштування дитини в школу відповідно до нового законодавства та чи є у переселенців якісь пільги – розглянемо нижче.

Право на шкільну освіту

Згідно з Конституцією України, кожен має право на освіту. Держава забезпечує доступність і безоплатність повної загальної середньої освіти в державних і комунальних навчальних закладах.

Відповідно до Закону України «Про освіту» в Україні створюються рівні умови доступу до освіти. Ніхто не може бути обмежений у праві на отримання освіти. Право на освіту гарантується незалежно від громадянства, національності, політичних, релігійних або інших переконань, місця проживання, мови спілкування, походження, соціального та майнового стану, а також інших обставин і ознак.

Загальна середня освіта є обов'язковою основною складовою безперервної освіти.

Шкільна освіта

Повна загальна середня освіта має три рівні:

  1. початкова освіта тривалістю чотири роки;
  2. базова середня освіта тривалістю п'ять років;
  3. профільна середня освіта тривалістю три роки.

Початкова, базова середня та профільна середня освіта можуть набуватися в різних навчальних закладах або в структурних підрозділах одного закладу освіти.

Отримання загальної середньої освіти забезпечують такі типи закладів:

  1. початкова школа – навчальний заклад I ступеня, який забезпечує початкову освіту;
  2. гімназія – заклад середньої освіти II ступеня, який забезпечує базову середню освіту;
  3. ліцей – заклад середньої освіти III ступеня, який забезпечує профільну середню освіту.

Територіальна доступність шкільної освіти

Реформа освіти визначає основними принципами приймання дітей до закладу освіти територіальну доступність і можливість отримати якісну сучасну освіту поблизу дому.

Закон України «Про освіту» гарантує право дитини отримувати початкову та базову середню освіту в державному чи комунальному закладі освіти, за яким закріплена територія обслуговування, де проживає дитина. Водночас, дитина та її батьки мають право вибрати інший навчальний заклад, що розташований поза закріпленою територією обслуговування.

Відповідно до Закону України «Про загальну середню освіту» місцеві органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування закріплюють за закладами загальної середньої освіти відповідні території обслуговування і до початку навчального року враховують учнів, які повинні їх відвідувати.

Це означає, що якщо дитина проживає на території обслуговування школи, їй не мають права відмовити в прийманні, пославшись на брак вільних місць. Кількість класів у школі має формуватися залежно від кількості поданих заяв. Водночас, новий Закон визначає, що наповнюваність класів закладів загальної середньої освіти не може перевищувати 30 учнів.

Якщо дитина живе на іншій території обслуговування, її можуть прийняти в школу за наявності вільних місць. Якщо кількість заяв про вступ дитини до першого класу загальноосвітнього навчального закладу не за місцем проживання перевищує кількість вільних місць, перевага віддається тим, чия заява була зареєстрована раніше.

Відповідно до плану освітньої реформи районні управління освіти вже незабаром мають визначити та закріпити території обслуговування за закладами освіти, щоб батьки майбутніх першокласників вже цієї весни змогли подати відповідні заяви в найближчі школи.

Проведення конкурсу

Зарахування учнів до всіх класів державних і комунальних шкіл I-III ступеня відбувається без проведення конкурсу.

Однак якщо кількість поданих заяв на відповідний рівень загальної середньої освіти перевищує здатність навчального закладу, новий Закон допускає проведення конкурсу. Водночас умови проведення конкурсу в загальноосвітніх навчальних закладах законодавчо не врегульовані.

Зарахування учнів в ліцеї, приватні заклади загальної середньої освіти та заклади спеціалізованої освіти дозволяється проводити на конкурсній основі. Умови проведення такого конкурсу чітко регламентовані «Інструкцією про порядок конкурсного прийому дітей (учнів, вихованців) до гімназій, ліцеїв, колегіумів, спеціалізованих шкіл (шкіл-інтернатів)», затвердженою наказом Міністерства освіти та науки України від 19.06.2003 № 389.

Порядок зарахування в школу

Зарахування учнів у заклади загальної середньої освіти проводиться наказом директора, що видається на підставі поданих батьками документів, а саме:

  1. заяви,
  2. копії свідоцтва про народження дитини,
  3. медичної довідки встановленого зразка;
  4. відповідного документа про освіту (крім учнів першого класу).

Вимога надати будь-які інші документи незаконна. Також не допускається збирання додаткових даних про дитину та її батьків, зокрема довідок з місця роботи, проживання, про заробітну плату батьків, будь-яких даних, що свідчать про розвиток дитини та її готовність до навчання в школі.

Права переселенців на загальну середню освіту

Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» закріплює право внутрішньо переміщених осіб на влаштування дітей в загальноосвітні навчальні заклади.

Будь-яких пільг для переселенців під час влаштування дітей у загальноосвітні навчальні заклади законодавство не передбачає.

Що робити в разі відмови

Якщо адміністрація школи відмовляє в прийманні дитини з якої-небудь причини, рекомендується зробити письмове звернення, для того, щоб отримати письмову відмову з поясненнями причин. Зібравши у такий спосіб інформацію, можна звернутися в районне або міське управління освіти для оскарження дій адміністрації навчального закладу.