Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Історії порятунку людей – на пам’ять майбутнім поколінням

27.02.2018

Про добрі справи люди повинні пам’ятати, а майбутні покоління – виховуватися на них. Тому вкрай важливо публічно розповідати про тих, хто готовий самовіддано витрачати свій час і сили, щоб полегшити долю людей, які опинилися в складній ситуації.

У музеї «Північного гірничо-збагачувального комбінату» й Будинку культури «Інгулецького гірничо-збагачувального комбінату» в Кривому Розі відкриються постійні експозиції, що розповідають про діяльність найбільшої гуманітарної місії в Україні – Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. Дізнатися про благодійну діяльність тисяч волонтерів відвідувачі можуть у музеях також інших підприємств Групи СКМ.

Криворізький Північний ГЗК не залишився осторонь від трагічних подій на Донбасі і включився в роботу Гуманітарного штабу. Волонтери збирали одяг для переселенців.

«Нам близьким є біль людей, які ось уже чотири роки живуть на прифронтовій території, – говорить директор із персоналу та соціальних питань Північного ГЗК Ольга Лук’яненко. – Ми знаємо, як багато зроблено Штабом для того, щоби підтримати тих, кому складно виживати. Ця експозиція допоможе нашим працівникам, їхнім дітям, ветеранам праці отримувати достовірну інформацію про масштаби важливої й потрібної в цей складний кризовий час допомоги».

Експозиція присвячена насамперед волонтерам, які, забувши про себе, більш ніж три роки допомагають мирним жителям Донбасу. Фотографії, документи, відеоматеріали розповідають про найважчі та найтрагічніші дні, які довелося пережити волонтерам.

«У нас великий історичний музей, – розповідає директор музею Північного ГЗК Тетяна Шелудько. – І ми раді, що можемо доповнити наші експозиції у такий спосіб. Експозиція про діяльність Гуманітарного штабу – це частина нашої історії. Наші працівники брали участь у діяльності Штабу і возили допомогу переселенцям в Одеську область».

Щоби відчути, наскільки важливою є моральна й матеріальна підтримка жителям Донбасу, в експозиції можна ознайомитися з історіями деяких переселенців. За їхніми словами, трагедії на Донбасі здаються далекими, поки ти особисто не стикаєшся з усіма труднощами і стражданнями.

«17 лютого 2017 року ми відчули весь жах війни. Був звичайний тихий, спокійний вечір, ми перебували вдома, і несподівано згасло світло, – згадує Оксана Будзак. – Через кілька хвилин ми побігли в підвал, бо зрозуміли, що поруч із будинком розірвався снаряд. Син і чоловік були поранені. Завдяки допомозі Гуманітарного штабу син зміг пройти реабілітацію в санаторії».

«В умовах військових дій очевидно, що допомога має бути максимально швидкою й ефективною, – говорить керівник проекту Гуманітарного штабу Ріната Ахметова Ігор Хаджинов. – Саме таке завдання – допомогти тут і зараз – перед Гуманітарним штабом поставив Рінат Ахметов. Коли люди опинилися на межі гуманітарної катастрофи, він не зміг залишатися осторонь. Штаб надає допомогу мирному населенню Донбасу».

Гуманітарний штаб було створено 6 серпня 2014 року за дорученням Ріната Ахметова. За більш ніж три роки гуманітарною допомогою було охоплено понад 750 населених пунктів і видано мирним жителям Донбасу з обох боків лінії зіткнення 12 мільйонів продуктових наборів, які врятували життя понад 1 мільйону людей.