Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ЮРИСТА: Як переселенцю влаштувати дитину в дитячий садок?

03.06.2018

Ситуація в Україні з влаштуванням дітей у дошкільні установи така, що місць бракує і, як правило, у кожен дитячий садок формується черга. За даними Міністерства освіти й науки України, на 1 серпня 2017 року мережа дошкільних навчальних закладів у нашій країні становила 15 325 закладів, у яких налічувалося 1 314 938 дітей. Водночас черга в дошкільні навчальні заклади становила 65 206 дітей.

Для переселенців ця проблема особливо актуальна, дуже часто після переїзду на нове місце проживання необхідно терміново влаштувати дитину в дитячий садок, щоби батьки мали можливість вийти на роботу.

Який порядок влаштування дитини в садок, і чи є в переселенців якісь пільги, розглянемо нижче.

Право на дошкільну освіту

Згідно з Конституцією України, кожен має право на освіту. Держава забезпечує доступну й безоплатну дошкільну освіту в державних і комунальних навчальних закладах.

Відповідно до Закону України «Про дошкільну освіту» громадяни України незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак мають рівні права на здобуття дошкільної освіти в установах дошкільної освіти незалежно від підпорядкування, типів і форми власності.

Дошкільні навчальні заклади в Україні

Заклад дошкільної освіти – це навчальний заклад, що забезпечує реалізацію права дитини на здобуття дошкільної освіти, її фізичний, розумовий і духовний розвиток, соціальну адаптацію та готовність продовжувати освіту.

Дошкільні навчальні заклади можуть бути державної, комунальної та приватної форми власності.

В Україні діють такі типи дошкільних навчальних закладів:

  • ясла – для дітей віком від одного до трьох років, де забезпечуються догляд за ними, а також їхній розвиток і виховання;
  • ясла-садок – для дітей віком від одного до шести (семи) років, де забезпечуються їхній догляд, розвиток, виховання й навчання;
  • дитячий садок – для дітей віком від трьох до шести (семи) років, де забезпечуються їхній догляд, розвиток, виховання й навчання;
  • ясла-садок компенсувального типу (спеціальні та санаторні) – для дітей з особливими освітніми потребами віком від двох до семи (восьми) років;
  • центр розвитку дитини – для дітей віком від двох до шести (семи) років, які виховуються вдома, де забезпечується їхній фізичний, розумовий і психологічний розвиток та оздоровлення, а в разі необхідності – корекція фізичного (або) розумового розвитку.

Порядок приймання дитини до дошкільного навчального закладу

Відповідно до «Положення про дошкільний навчальний заклад», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2003 № 305, приймання дітей до дошкільного навчального закладу здійснюється керівником дошкільного навчального закладу протягом календарного року на підставі заяви батьків або осіб які їх замінюють.

При цьому зазначене Положення визначає вичерпний перелік документів, які необхідно додати до заяви про приймання у дошкільний заклад, а саме:

  1. Медична довідка про стан здоров’я дитини з висновком лікаря, що дитина може відвідувати дитячий садок;
  2. Довідка дільничного лікаря про епідеміологічне оточення;
  3. Свідоцтво про народження.

Таким чином, вимога подати будь-які додаткові документи є незаконною!

Важливо. Приймання дітей у дошкільні навчальні заклади здійснюється незалежно від реєстрації місця проживання дитини та її батьків. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право вибирати заклад дошкільної освіти та форму здобуття дитиною дошкільної освіти.

Електронна реєстрація в закладу дошкільної освіти

Задля зниження корупції в дошкільних установах в Україні діє електронна реєстрація в закладу дошкільної освіти (електронна черга). Для цього створено спеціальний сайт (https://reg.isuo.org/ru/about), який дає можливість поставити свою дитину в чергу, не виходячи з дому.

Для реєстрації в електронній черзі необхідно вибрати дошкільний заклад, заповнити реєстраційну форму, у якій вказати: ім’я та прізвище дитини, дату народження, серію й номер свідоцтва про народження, контактний телефон одного з батьків і натиснути «Подати заявку».

Якщо реєстрація заявки пройшла успішно, то встановлюється статус «Зареєстровано в черзі». Якщо є вільні місця, то статус реєстрації зміниться на «Є можливість зарахування». Батькам треба постійно відстежувати статус заявки й у разі його зміни (про що буде відправлено повідомлення на електронну адресу) протягом 30 днів подати необхідні документи для вступу. В іншому разі черга автоматично скасовується.

В електронну чергу можна ставати з моменту народження дитини. Однак це рекомендується робити тільки в тому разі, якщо батьки впевнені, що не мінятимуть своє місце проживання. Інакше таке рішення буде недоцільним.

Необхідно зазначити, що ні Закон України «Про дошкільну освіту», ні Положення про дошкільний навчальний заклад не містять норм, що регулюють функціонування електронної реєстрації в закладу дошкільної освіти та, відповідно, не ставлять право на вступ до садка у залежність від реєстрації в такій черзі.

Міністерство освіти й науки України у своєму листі від 17.03.2013 року № 1/9–499 звертає увагу на те, що електронний реєстр дітей дошкільного віку не повинен порушувати дотримання гарантованих Конституцією України права на освіту, свободу пересування і вільний вибір місця проживання та інших прав і свобод людини і громадянина. У листі йдеться, що місцеві органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування самостійно, з урахуванням територіальних потреб, визначають можливість і порядок впровадження електронної реєстрації дітей для їх зарахування в дошкільні навчальні заклади.

Права переселенців на дошкільну освіту

Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» закріплює право внутрішньо переміщених осіб на влаштування дітей у дошкільні навчальні заклади.

Пільги для дітей-переселенців

Законодавчо закріплених пільг для приймання дітей-переселенців без черги в дитячі садки немає, і влаштування здійснюється в загальному порядку.

Однак органи місцевого самоврядування та місцеві державні адміністрації мають право встановлювати пільги для різних категорій громадян, зокрема щодо позачергового приймання і звільнення від оплати за харчування дітей різних категорій громадян. Інформацію про наявність пільг можна уточнити в підрозділах із питань освіти органу місцевого самоврядування та місцевої державної адміністрації за місцем проживання.

Також необхідно зазначити, що Міністерство освіти й науки України у своєму листі від 12.06.2014 № 1/9–310 «Щодо приймання в дошкільні навчальні заклади дітей, які прибули з Донецької та Луганської областей на постійне або тимчасове проживання в інші населені пункти України» просить керівників дошкільних навчальних закладів сприяти батькам дітей, які прибули з окремих районів Донецької та Луганської областей у вирішенні питань, пов’язаних із зарахуванням у дошкільні навчальні заклади, у тому числі:

  • приймати дітей у дошкільні навчальні заклади без попередньої електронної реєстрації; для приймання дітей до дошкільного навчального закладу (групи) компенсувального типу додатково забезпечувати подання висновку психолого-медико-педагогічної консультації, територіального лікувально-профілактичного закладу або тубдиспансеру, направлення місцевого органу управління освітою;
  • в разі, якщо немає свідоцтва про народження дитини, сприяти батькам у його подальшому відновленні в установленому законодавством порядку.

Що робити, якщо місць немає?

У такій ситуації для початку необхідно з’ясувати в керівника дошкільного навчального закладу, з якої причини немає місця. Рекомендується письмово звернутися із запитом і отримати письмову відповідь.

Зібравши у такий спосіб інформацію, можна звернутися до місцевого управління освіти – там зобов’язані допомогти розібратися. Часто буває, що черги оновлюються в результаті переміщення і вибуття дітей між садками. Можливо, саме в тому садку, на який ви претендуєте, звільниться місце.