Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Допомога дітям, хворим на епілепсію

12.02.2018

Щороку в другий понеділок січня відзначається Міжнародний день епілепсії. Це одна з найпоширеніших неврологічних хвороб у світі. Є приблизно 40 різновидів цього захворювання, найважчі його форми проявляються раптовими нападами, судомами та втратою свідомості. Непередбачуваність таких нападів, їхнє постійне очікування, страх неприйняття суспільства – причини, які змушують ще більше страждати людей, хворих на епілепсію.

В Україні приблизно 100 тисяч пацієнтів з діагнозом «епілепсія». Кожен четвертий з них – дитина. Життя таких дітей проходить під постійним контролем – найменша травма або стрес можуть викликати сильні напади. Через страх виникнення нападу в громадських місцях, в школі, в присутності друзів багато дітей, які страждають на епілепсію, замикаються в собі та намагаються не спілкуватися з однолітками. Здебільшого щоденне приймання ліків допомагає уникнути ускладнень і нападів.

Завдяки допомозі Фонду Ріната Ахметова понад чотириста дітей Донбасу, які хворі на епілепсію, регулярно отримують необхідні медикаменти й можуть повноцінно жити.

«В межах проекту «Ліки дітям» Фонд регулярно видає медикаменти для діток, хворих на епілепсію, астму, діабет, – розповідає Ірина Темерко, керівник програм і проектів Фонду Ріната Ахметова. – Основне завдання проекту – допомогти сім'ям з важкохворими дітьми. Утримати хворобу в стані ремісії, не дати їй прогресувати та головне – не допустити, щоб дитина стала інвалідом. Завдяки проекту «Ліки дітям» допомогу вже отримали 427 дітей, які хворіють на епілепсію або страждають від судомного синдрому».

Як отримати допомогу за проектом «Ліки дітям»?

Допомогу можуть отримати діти до 14 років, які проживають на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей, а також діти-переселенці. Основні напрямки допомоги – протиастматичні та протисудомні препарати.

Для отримання допомоги треба:

  1. Зателефонувати на гарячу лінію Гуманітарного штабу (0-800-509-001) та залишити заявку.
  2. Відповісти на дзвінок працівника Штабу – уточнити, які документи необхідно надати та в якій аптеці можна отримати ліки.
  3. Отримати ліки в аптеці, показавши необхідний пакет документів. Медичні препарати видаються в аптеках Маріуполя, Краматорська та Бахмута.