Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Допомога, яка повернула віру в людей. БЛОГ Марини Сорокіної, координатора Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

26.01.2018

Всім нам знайоме відчуття тривоги, коли хворіють рідні. Навіть якщо це звичайна застуда, ми негайно включаємось. Купуємо ліки, фрукти. Телефонуємо частіше, відвідуємо. Наполягаємо на візиті до лікаря. Заспокоюємося, коли близька людина повністю одужує, тобто в безпеці. А якщо це дитина, і хвороба набагато серйозніша, ніж застуда, і дорогі препарати або лікування сім'я не в силах оплатити?А якщо близького поранило під час бойових дій, а за час війни родині вже і так довелося тугіше затягнути пояси, і навіть перев'язувальні матеріали купити нема за що? Що якщо ресурси давно вичерпані й абсолютно не зрозуміло, де і у кого просити допомоги? А коли йдеться про життя людини, особливо якщо шанс на життя є, а коштів на дорогі медикаменти та лікування немає? Жах і розпач охоплює людей в такій критичній ситуації, адже самостійно впоратися з проблемою багатьом сім'ям не під силу.

Війна, якою кілька років охоплений схід України, забирає не тільки життя, але і здоров'я людей. З самого початку воєнних дій програма «Адресна допомога», що працює в межах Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, приходить на допомогу тим, хто відчуває гостру потребу. Понад 50 тисячам мирних жителів Донбасу вдалося допомогти – для багатьох це стало рівним шансу на життя.

Ліки, витратні матеріали, обладнання для операцій, допомога в лікуванні вад серця, реабілітація поранених, найкращі клініки та фахівці найвищої категорії. Всі зусилля Гуманітарного штабу Ріната Ахметова спрямовані на те, щоб оперативно, системно допомогти нужденним дітям і дорослим.

Немає, напевно, більшого страждання для батьків, ніж хвороба дитини, в таких ситуаціях вони переживають страх, злість, відчай, образу, безсилля... За словами провідних фахівців, лікарів України можливості державної медицини, на жаль, обмежені.

Однак сумна історія маленького жителя з Маріуполя Володі Жарікова завдяки допомозі фонду Ріната Ахметова закінчилася щасливо. Маленькому талановитому музиканту через рідкісну хворобу мало не довелося розпрощатися зі справою всього його життя – музикою. Ще в три роки лікарі виявили у хлопчика кісту в плечовій кістці, дитину прооперували. Хвороба відступила. Володя із захопленням займався музикою, всі викладачі говорили про великий талант хлопчика. Одного разу біль повернувся – вердикт лікарів був невтішним. Кіста роз'їла частину кістки, утворилася пустота, яку необхідно було заповнити біоімплантатом – дорогим порошком, який замінює кісткову тканину. Мама Світлана виховує хлопчика одна. Грошей на таку операцію в сім'ї не було. На допомогу прийшов фонд Ріната Ахметова. Хлопчика прооперували, і він зміг повернутися до улюбленого заняття. Очі Володі, який грає на флейті, сяють від радості. Ще одна дитина отримала шанс на повноцінне життя. Історій порятунку життя і здоров'я маленьких жителів Донбасу вже є приблизно п'ять тисяч.

Завдяки масштабним проектам «Здорове серце», «Реабілітація» та «Ліки дітям», які існують не один рік, допомогу на лікування отримали понад 10 000 осіб.

На жаль, певні захворювання залишаться з дітьми на все життя. Підтримка маленьких життів, полегшення страждань, можливість жити повноцінним життям залежить від наявності певних медикаментів. В межах програми «Ліки дітям» видано 3549 наборів, в них інсулін, тест-смужки, протисудомні та протиастматичні препарати. Навіть людині, далекій від медицини зрозуміло, що без ліків маленькі життя можуть в будь-який момент обірватися.

Війна залишає глибокі рани в душах тисяч людей по всій країні... Коли відбуваються такі страшні події, у людей відразу порушується базова довіра до навколишнього світу. Постраждалим від війни все здається зловісним, повним неприємних сюрпризів. У такому світі неможливо довіряти людям і сподіватися на допомогу. З наслідками травми війни ще не один рік доведеться працювати психологам. А якщо до емоційних страждань додаються фізичні? Якщо допомогти необхідно прямо тут і зараз? Саме таку підтримку надає Гуманітарний штаб Ріната Ахметова. Вчасно простягнута рука милосердя допомагає не тільки залікувати тілесні рани, допомога зцілює душу, повертає віру в людей. Майбутнє здається не таким страшним – повертаються сили. Почуття тотальної самотності, непотрібності, занедбаності відступають. Життя знову наповнюється сенсом.

Дуже хочу закінчити статтю відомою цитатою Еріха Марії Ремарка: «У темні часи добре видно світлих людей». Нехай поруч з вами будуть світлі люди!

ДЖЕРЕЛО