Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як створити диво: свята для дітей Донбасу. БЛОГ Олександра Вишнякова, директора Фонду Ріната Ахметова

10.01.2018

Новий рік – свято нових надій для кожного з нас. Але всі ми розуміємо, що особливо важливо зробити ці дні радісними для дітей, які чекають дива. Напередодні 2018-го кожна дитина в Донецькій області, яка виховується в інтернатному закладі або дитячому будинку сімейного типу, отримала персональний подарунок від Ріната Ахметова.

Головна мрія таких дітей – відчути тепло родини. Найбільше на світі вони хочуть бути потрібними та щоб їх любили. Я радий, що працівникам Фонду, які впродовж двох тижнів вручали подарунки маленьким жителям Донбасу, вдалося створити атмосферу сердечних, затишних, по-справжньому сімейних свят. Вдалося подарувати радість дітям, які особливо потребують турботи й підтримки.

Одне з наймасштабніших свят відбулось в «Авангард-холі» Краматорська, де від душі веселилися і 4-річні малюки, і 15-річні підлітки – вихованці дитячих будинків сімейного типу. Окреме дякую хочеться сказати їхнім мамам і татам – вихователям, які зважилися на створення таких дитячих будинків. Вони взяли на себе турботу про дітей і величезну відповідальність – бути наставниками на життєвому шляху, а він у сиріт не буває рівним. Про своїх батьків-вихователів на святі діти нам говорили з величезним теплом і любов'ю.

Краматорські діти розповіли нам багато про що. Про те, що їх хвилює, і про те, чого вони хочуть. Їхні бажання – такі ж, як у малюків всієї Землі: цукерки, іграшки й улюблена професія в майбутньому. Але для цих дітей слова «мир» і «сім'я» святі. Оскільки багатьом з них довелося пережити жахи війни, страх, обстріли та розруху. Багато хто з них був позбавлений найголовнішого – рідного дому й турботи люблячих батьків.

Завдяки святу ці діти змогли себе відчути звичайними, щасливими дітьми. Хлопчики кидалися м'якими кубиками, дівчатка танцювали, малюки обступили Діда Мороза в очікуванні чудес. А у мене залишилося відчуття, що маленьке диво для всіх них Фонд Ріната Ахметова вже зробив.

Так було в Краматорську. А ще мої колеги відвідали вихованців дитячих будинків Маріуполя, Святогірська, Миколаївки. Дуже тепло й радісно приймали нас і сім'ї дітей, які отримують життєво необхідні медикаменти завдяки Фонду. Дітей, які пройшли лікування і тепер можуть повноцінно жити. На кожній такій зустрічі було багато різних подій і різних історій. Але було спільне – щира радість і безтурботний дитячий сміх.

Сто тисяч подарунків Фонд підготував до свят напередодні 2018 року. Сто тисяч пар радісних очей і дитячих усмішок отримали ми у відповідь.

Акція «Рінат Ахметов – дітям!» проводиться вже 17 років. Давно виросли ті, кому в далекому 2001-му дарували подарунки президент «Шахтаря» Рінат Ахметов і композитор Ігор Крутий. Змінилася відтоді й сама акція – вона стала масштабною, охопивши весь регіон. Але мета залишилася колишньою – подарувати тепло й радість дитині. Більш ніж півмільйона дітей отримали подарунки від Ріната Ахметова за останні три роки – ті три роки, які стали для Донбасу найскладнішими за останні десятиліття. Ті три роки, коли віра в чудо стала особливо необхідною для кожного жителя регіону.

ДЖЕРЕЛО