Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ЮРИСТА: Що дає переселенцю довідка про поставлення на облік внутрішньо переміщеної особи?

11.10.2018

Внутрішньо переміщеною особою визнається громадянин України (іноземець або особа без громадянства), який покинув своє місце проживання унаслідок або для уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства та порушень прав людини.

Держава веде облік внутрішньо переміщених осіб, для чого Мінсоцполітики веде Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб, куди вносяться дані про переселенців під час їхнього поставлення на облік. Про поставлення на облік переселенцю видається довідка.

Довідка про поставлення на облік внутрішньо переміщеної особи (в народі – «довідка переселенця») є документом, що підтверджує факт внутрішнього переміщення і поставлення на облік внутрішньо переміщеної особи, а також підтверджує місце проживання внутрішньо переміщеної особи на період дії ситуації, через яку особа покинула своє місце проживання.

Поставлення на облік і отримання довідки є правом, але не обов'язком внутрішньо переміщеної особи. Особа, перемістившись з тимчасово неконтрольованих територій, може перебувати на території України без поставлення на облік як внутрішньо переміщеної особи. Однак отримання такої довідки дає певні права та можливості для переселенця. Розглянемо деякі з них.

1. Щомісячна адресна допомога внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг.

2. Щомісячна адресна допомога надається внутрішньо переміщеним особам, узятим на облік в структурних підрозділах з питань соціального захисту населення.

3. Допомога призначається для сім'ї та виплачується одному з її членів в таких розмірах:

  • для непрацездатних осіб (пенсіонери, діти) – 884 грн. на одну людину;
  • для осіб з інвалідністю I групи та дітей-інвалідів – 130 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
  • для осіб з інвалідністю II групи – 115 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
  • для осіб з інвалідністю III групи – прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність;
  • для працездатних осіб – 442 гривні на одну людину.

4. Соціальні виплати та соціальне забезпечення.

Без поставлення на облік та отримання довідки переселенця неможливо отримувати соціальні виплати, гарантовані державою. Призначення вперше та продовження виплати пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), довічних державних стипендій, всіх видів соціальної допомоги та компенсацій, зокрема допомоги після народження дитини, внутрішньо переміщеним особам відбувається за місцем фактичного проживання таких осіб і поставленням на облік, що підтверджується довідкою.

Громадяни пенсійного віку, особи з інвалідністю, діти-інваліди та інші особи, що перебувають в складних життєвих ситуаціях і мають право на отримання соціальних послуг відповідно до законодавства України, можуть отримати такі соціальні послуги за місцем фактичного проживання і поставлення на облік, що підтверджується довідкою.

Внутрішньо переміщені особи, які перебувають на обліку, мають право на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації та на отримання реабілітаційних послуг, передбачених законодавством, за місцем отримання довідки переселенця. Забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації та надання реабілітаційних послуг відбувається за наявності необхідних документів, що підтверджують право на ці послуги та засоби, а якщо їх немає – за даними Централізованого банку даних з проблем інвалідності (для осіб, які звертаються повторно) та індивідуальної програми реабілітації інваліда, дитини-інваліда.

Оформлення паспорта громадянина України

Паспорт громадянина України (ID-картка), відповідно до законодавства, можна оформити в територіальному підрозділі Державної міграційної служби України або Центрі надання адміністративних послуг за зареєстрованим місцем проживання (пропискою). Тобто, переселенцю для цього необхідно їхати в рідну Донецьку або Луганську область. За умови наявності довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи документи для оформлення паспорта можна подавати за місцем фактичного проживання в Україні відповідно до довідки.

Забезпечення реалізації права на освіту

Взята на облік внутрішньо переміщена особа має право на продовження здобуття певного освітнього рівня (дошкільна, шкільна, середньо-спеціальна, вища) на території інших регіонів України за рахунок коштів державного бюджету або інших джерел фінансування.

Соціальна стипендія студентам

Діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи, мають право на соціальні стипендії. Соціальна стипендія призначається починаючи з місяця звернення за її наданням і виплачується щомісяця в розмірі:

  • студентам (курсантам) вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації – 890 гривень;
  • студентам (курсантам) вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації – 1180 гривень.

Студентам (курсантам), які мають право на отримання соціальної стипендії та набувають право на отримання академічної стипендії, виплачується тільки один вид стипендії за їхнім вибором.

Державна програма «Доступне житло»

Внутрішньо переміщені особи, якщо такі громадяни не мають у власності іншої житлової нерухомості крім тієї, що розташована на тимчасово неконтрольованій території, мають право брати участь в державній програмі «Доступне житло».

Програму «Доступне житло» реалізовує Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» через свої регіональні управління. Розмір державної допомоги на придбання власного житла за програмою становить 50% вартості житла, розрахованої з урахуванням нормативної площі та граничної вартості 1 кв. м.

Внутрішньо переміщені особи мають право отримати державну підтримку для забезпечення доступним житлом в межах області (міста Києва) фактичного перебування згідно з довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Пільгове кредитування

ПАТ «Ощадбанк» надає цільовий кредит на житло для внутрішньо переміщених осіб. З умовами кредитування можна ознайомитися на офіційному сайті банку. Серед переліку обов'язкових документів для надання кредиту – довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Підприємницька діяльність

Реєстрація внутрішньо переміщеною особою юридичної особи або реєстрація як фізичної особи-підприємця відбувається за місцем фактичного проживання такої особи у відповідному територіальному органі, уповноваженому здійснювати державну реєстрацію (Центр надання адміністративних послуг або державний реєстратор) на підставі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб

Внутрішньо переміщена особа реалізує своє право голосу на виборах Президента України, народних депутатів України, місцевих виборах і референдумах способом зміни місця голосування на підставі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Для цього переселенцю необхідно подати в орган ведення Державного реєстру виборців мотивовану заяву про тимчасову зміну місця голосування із зазначенням дільниці або адреси, за якою він бажає проголосувати та додати копію довідки.

Гранти, участь в проектах міжнародних неурядових організацій для переселенців, гуманітарна та благодійна допомога

Також необхідно згадати про те, що останні три роки в Україні активно ведуть свою діяльність різні громадські та благодійні організації, які пропонують для переселенців численні можливості: участь в конкурсах на отримання грошових грантів, безплатне навчання, безплатне отримання медичної допомоги та медичних препаратів, літнє оздоровлення дітей тощо. Як правило, для отримання будь-якої допомоги від зазначених організацій необхідно мати офіційний статус внутрішньо переміщеної особи та пред'явити довідку.