Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

2017: підсумки, що вимірюються життями. БЛОГ Олександра Вишнякова, директора Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

20.12.2017

Грудень – час підбиття підсумків. Комерційні структури підбивають їх у гривнях і доларах, промислові підприємства – в тоннах виробленої продукції. У Гуманітарного штабу Ріната Ахметова своя, найважливіша статистика, – врятовані життя.

За час роботи Гуманітарного штабу – а це вже 40 місяців – врятовані життя понад мільйона людей. Причому йдеться не про разову акцію, як це буває після природних катаклізмів. Поки йде війна, люди на Донбасі потребують і потребуватимуть допомоги щодня. Тому 5 тисяч наших волонтерів вже роздали 12 мільйонів продуктових наборів, які щодня рятують життя людей.

Сім'я пенсіонерів Дмитра та Галини П. з прифронтового селища Первомайське – ті, хто без допомоги не виживуть. У нього – хвороба Паркінсона, у неї – цукровий діабет. Рятує їх любов одне до одного. І допомога від Штабу.

Загалом Штаб Ріната Ахметова охопив гуманітарною допомогою понад 750 населених пунктів Донбасу. Ми не просимо нічиєї підтримки, Штабу потрібно одне – щоб нам не заважали. До лютого 2017 року наша діяльність поширювалася також на сотні населених пунктів на неконтрольованих територіях, де 500 тисячам наших громадян допомога потрібна не менше, ніж на українських теренах. Але 28 лютого блокування збройними загонами логістичного центру "Донбас-Арена" і всіх пунктів видавання в Донецьку й області позбавило їх цієї допомоги. Це теж, на жаль, підсумок року, який минає.

У 2017 році було і багато доброго. 8 лютого стартував проект "Здорове серце" – ми почали системно надавати допомогу дітям з важкими вадами серця. Штаб взяв на себе відразу чотири регіони – Донецьку, Запорізьку, Луганську та Харківську області.

Чотирирічна Настя Д., дівчинка зі сім'ї переселенців, була однією з перших, кому наш штаб купив оклюдер – маленький імплант вартістю 100 тисяч гривень, який закриває порок серця.

Всього за 10 місяців за 31 зверненням батьків ухвалене рішення про надання допомоги. Дітям зробили операції – і тепер вони знову радіють повноцінному життю, яке було недоступне їм під час хвороби. Настя повернулася до занять спортивними танцями. За словами тренера, робить великі успіхи.

І наша робота триває. Допомогу на лікування від Гуманітарного штабу отримали понад 9 тисяч осіб, більш ніж половина з них – діти. Для них наша підтримка стала єдиним шансом повернутися до повноцінного життя.

Бути відповідальним за долі людей важко, але почесно. Міняти їхні долі на краще – радість, яку не порівняєш ні з чим. Працівники Гуманітарного штабу змінюють долі людей і свої долі.

Михайло Катеринчак пройшов в Штабі шлях від волонтера до керівника проекту "Допомога населенню". У Маріуполі він зустрів волонтера Олену, яка незабаром стала його дружиною. Тепер у нас є сім'я, для якої допомога людям стала метою.

2017-й закінчується. Підсумовуючи, ми не ставимо крапку. В нашій роботі це неможливо. Тому що є люди, які потребують допомоги.

ДЖЕРЕЛО