Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ПСИХОЛОГА БАТЬКАМ: Що робити, якщо вашу дитину кладуть у лікарню?

13.12.2017

Вашій дитині необхідно лягти в лікарню. Безумовно, ідеальний варіант, якщо мама зможе перебувати разом з нею. Якщо з яких-небудь причин це неможливо і це перший подібний досвід, то дитину варто підготувати до подій. Як поводитися батькам? Як підготувати малюка?

1. Перш за все, намагайтеся зберігати спокій. Діти дуже чуйно реагують на стан батьків, і якщо мама сама боїться майбутньої госпіталізації, то дитина обов'язково «заразиться» її страхом.

2. Про планові процедури, операції батьки знають заздалегідь. Тому за два тижні до госпіталізації необхідно максимально докладно розповісти дитині про те, що їй необхідно лягти в лікарню.

3. Будьте готові до того, що виникнуть питання. Відповідайте правдиво, без страшних подробиць, нічого не приховуючи. Якщо ви пообіцяєте, що вона почуватиметься, як на курорті або в таборі, то її очікування будуть далекими від реальності. Це може травмувати дитину та порушити довірливе ставлення до батьків.

4. Разом подумайте, що дитина може взяти з собою в лікарню: ігри, альбом з фломастерами або олівцями, улюблену книгу або журнал.

5. Поясніть, що вас не буде поруч, але будуть інші діти та персонал лікарні.

6. Чітко розкажіть, скільки разів на день і в який час ви будете до неї приходити.

7. Якщо доведеться якийсь час дотримуватися дієти, то дитині теж варто про це повідомити заздалегідь.

8. Якщо має бути оперативне втручання під наркозом, поясніть, як це діє: «Лікар зробить тобі укол, і ти заснеш, а прокинешся, коли все вже закінчиться».

9. Якщо дитині знадобиться операція або інша маніпуляція, після якої вона може відчувати біль, її теж краще про це попередити. Поясніть, що може боліти. Скажімо, після видалення аденоїдів – носоглотка. Говоріть про те, що вже наступного дня їй стане краще.

10. Діти часто ставлять питання «Навіщо це?». Доступною мовою поясніть, що все робиться для того, щоб вона була здоровою і добре почувалася.

11. Якщо можливо, покажіть дитині лікарню заздалегідь, познайомте з лікарем, який її лікуватиме.

12. Психологи часто говорять батькам про те, що в жодному разі не можна лякати дитину лікарями або уколами, але деякі батьки навіть зараз використовують подібні методи виховання. Якщо ви одні з них, то дитина може сприйняти госпіталізацію як покарання за погану поведінку. В такому разі треба пояснити, що це не так, що вона ні в чому не винна – ​​всі люди іноді хворіють і змушені звертатися по допомогу до лікарів.

13. Залишаючи дитину в лікарні, намагайтеся робити все максимально спокійно. Не треба ридати й тримати її біля себе. Це лише ускладнить емоційний стан хворого. Йдучи, точно повідомляйте час, коли прийдете знову.

14. З молодшими дітьми можна програти ситуацію «Зайчик потрапив до лікарні» за допомогою іграшок.

Чудово, якщо мамі можна перебувати в палаті поруч з дитиною. У будь-якому разі, якщо госпіталізація планова, дитині потрібно про це повідомити та підготувати її. Головне завдання мами – демонструвати спокій і впевненість. Це основна опора для малюка.