Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

8 років порталу «Сирітству – ні!»: понад 8800 дітей знайшли свої сім'ї

09.12.2017

Понад 8800 малюків знайшли свої сім'ї завдяки Всеукраїнському порталу національного усиновлення «Сирітству – ні!», який відзначає своє 8-річчя.

Портал «Сирітству – ні!» є проектом Фонду Ріната Ахметова і дає можливість потенційним батькам побачити інформацію про дитину. Зараз на сайті 7695 анкет. Це історії дітлахів, для яких головна мрія в житті – знайти свою сім'ю.

Працівники порталу долають сотні кілометрів, щоб зустрітися з дітьми-сиротами та створити про кожного унікальну фото- або відеоісторію. Так, за 2017 рік на порталі з'явилося більш ніж 70 відеороликів, завдяки яким у кожної п'ятої дитини-героя ролика з'явилася сім'я.

«Портал «Сирітству – ні!» був створений, щоб діти-сироти отримали шанс на щасливе дитинство та змогли знайти батьків. За 8 років роботи на гарячу лінію надійшла 31 000 звернень, а понад 8800 дітей вже живуть і виховуються в сім'ях. Тільки за цей рік на порталі знайшли свої сім'ї 438 дітей, з них 311 були усиновлені. Найчастіше дітей всиновлювали в Донецькій, Дніпропетровській, Одеській, Харківській та Запорізькій областях. Зараз на ресурсі розміщено 7,6 тисячі анкет», – зазначає Наталія Баришпольська, керівник програми «Сирітству – ні!».

Однією з перших, 8 років тому, на сайті була розміщена анкета трирічної Наталі, яку незабаром усиновило подружжя Івко з Борисполя. Дівчинка відразу прийняла своїх батьків і переконала маму Наталю і тата Вадима в тому, що прийняте ними рішення про усиновлення правильне. Через кілька років у подружжя народилася дочка Соломійка. А рік тому в сім'ї з'явилася трирічна Іванка, яку батьки знайшли завдяки порталу національного усиновлення. Дівчинку покинули відразу після народження і до того, як вона знайшла своїх люблячих маму й тата, змінила три інтернатні установи. Тепер Іванка – головна помічниця мами. Разом зі своїми сестричками вона умовляє батьків забрати з дитячого будинку ще одну дитину. У сім'ї з'явилася традиція: дівчатка вивчають анкети, розміщені на порталі «Сирітству – ні!», і щоразу у них свято, коли одна з анкет зникає з сайту. Це означає, що ще одна людина стала комусь потрібною.

Восьмиліття своєї роботи портал «Сирітству – ні!» відзначає випуском серії соціальних відеороликів. Вони будуть виходити до кінця цього року на фейсбук-сторінці «Сирітству – ні!» та ютуб-каналі Фонду. Це історії сімей, які знайшли своє щастя завдяки прийомним дітям. На відео батьки діляться своїм досвідом спілкування з дітьми, розповідають про перші зустрічі та знайомства з майбутніми синами й доньками. У такий спосіб Фонд допомагає подолати страх і позбутися стереотипів тим сім'ям, які хочуть подарувати тепло й любов прийомним дітям. Герої першого ролика – Наталя та Вадим Івко:

В межах програми «Сирітству – ні!» також відкрито гарячу лінію 0-800-50-14-14, де можна отримати безплатну консультацію фахівців з питань усиновлення дітей.

Нагадаємо, що сьогодні в Україні понад 100 тисяч дітей виховуються в інтернатних установах.