Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ПСИХОЛОГА: Що робити, якщо дитина б'ється?

07.12.2017

Ваша дитина постійно б'ється, кусає, щипає, штовхає інших дітей. Що робити – розповідає Марина Сорокіна, координатор Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

Перш за все, варто зрозуміти причини такої поведінки.

1.Дитина дуже маленька – поки що у неї немає інших способів відреагувати на ситуацію і проявити свої почуття.

2.У сім'ї часто відбуваються сварки. Батьки кричать або навіть штовхають один одного під час скандалів.

3.Ви застосовуєте фізичні покарання до дитини. Навіть легкий ляпанець по руці або сідницях формує уявлення малюка про те, як потрібно поводитися в тій чи іншій ситуації.

4.У родині занадто жорсткі правила. Ви часто сварите дитину або використовуєте принизливі фрази в її сторону.

5.Комп'ютерні ігри або перегляд фільмів, мультфільмів, в яких герої проявляють агресію стосовно один одного.

6.Батьки не приділяють достатньої уваги дитині. Дитина вибирає бійки як спосіб залучення уваги батьків. Краще «негативно» забарвленої, ніж ніякої.

7.Дитина відчуває труднощі в колективі (діти не приймають її) або з вихователем, учителем. Причини такої поведінки можуть критися в стані здоров'я дитини. Обов'язково обстежте малюка.

8.Ваша дитина пережила психологічну травму. Агресія може бути природною реакцією на ненормальну подію.

Ось кілька причин, через які дитина може бити інших дітей. Першим кроком до подолання цієї проблеми може бути зміна відносин між подружжям, відносин і поведінки батьків з дитиною, формування спокійної емоційної атмосфери вдома. Наведені нижче рекомендації допоможуть впоратися зі складною ситуацією.

- Не карати дитину та в жодному разі не можна бити дитину, якщо вона кого-небудь образила. Це лише посилить напругу. Ситуація піде по колу.

- Виключіть проблеми зі здоров'ям малюка, пройдіть необхідне обстеження у спеціаліста.

- Якщо дитина перенесла психотравматичну ситуацію, зверніться по допомогу до дитячого психолога.

- Слідкуйте за власними реакціями на ту чи іншу подію, діти багато в чому копіюють поведінку своїх батьків.

- Якщо малюк ще занадто малий, запасіться терпінням і спокійно вчіть його, як вести себе в тій чи іншій ситуації, покажіть соціально прийнятні способи проявлення агресії, навчіть його проявляти агресію без заподіяння шкоди іншій дитині.

- Ніколи не застосовуйте фізичні покарання до вашої дитини.

- Перегляньте сімейні правила. Можливо, у вас вдома багато заборон або ви занадто суворі до дитини. В такому разі малюк занадто напружений, тому буде шукати способи розрядки.

- Говоріть з дитиною про її та свої почуття. Особливу увагу приділіть таким почуттям, як образа та злість. Чи може син або дочка прямо говорити вам про те, що він на вас образився або розлютився?

- Стежте за тим, що дивиться ваша дитина по телевізору та в які ігри грає.

- Приділяйте достатньо уваги дитині. Ваше завдання – не тільки погодувати, випрати, приготувати їжу, але і поговорити, пограти з дитиною, поговорити про її переживання і просто про те, як пройшов день.

- Якщо у дитини виникли проблеми в дитячому колективі, допоможіть налагодити відносини з дітьми.

  •  

- Щоб виробити у малюка навички поведінки в складних ситуаціях, використовуйте казки або розігруйте сценки. Діти зазвичай дуже активно долучаються до таких ігор. Обов'язково обговорюйте той чи інший вчинок кожного героя.

Шановні батьки, пам'ятайте: в такій ситуації найкращі ваші соратники – терпіння, послідовність, м'яка наполегливість і, звичайно, любов до вашої дитини.