Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

2 мільйони 600 тисяч надій. БЛОГ Олександра Вишнякова, директора Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

07.12.2017

За офіційними даними, 6% українців мають інвалідність. Цифра гнітюча, особливо, як порівняти зі статистикою 1989 року, коли вона становила 3%. 2 мільйони 600 тисяч осіб – це населення Харкова та Одеси разом узятих. Ситуація погіршується з кожним роком.

У неділю Україна відзначила Міжнародний день людей з інвалідністю. Він був заснований для того, щоб суспільство пам'ятало про тих, хто поруч. Але згадувати про цих людей раз на рік недостатньо, їм необхідна постійна допомога.

Для Гуманітарного штабу Ріната Ахметова щоденна турбота про цих людей – один із основних пріоритетів. Якщо ми не зможемо їм допомогти, цього не зробить ніхто.

Житель Красногорівки Віталій Желновацький – інвалід першої групи. М'язова слабкість – діагноз, з яким складно жити навіть у суспільстві, яке процвітає. А тим більше в місті, яке постраждало від військових дій. Та ще коли ти відповідаєш за дружину та доньок. Віталію потрібна регулярна підтримувальна терапія. І найпростіші продукти, щоб прогодувати сім'ю.

Олексій Буцький з Новомихайлівки Донецької області 35 років без руху – у нього рідкісна форма дитячого церебрального паралічу. Раніше допомагали батьки, але тепер через вік, травми та хвороби вони самі потребують допомоги.

13-річна Саша Олійник, переселенка з Макіївки. Діагноз: недосконалий остеогенез. Тендітні кістки, які постійно ламаються. За 13 років у Саші було вже 36 переломів. Але цих нещасть мало: від неї, тоді ще чотирирічної дівчинки, відмовилася мати. І вся родина – дідусь і бабуся.

У переселенки з Донецька Лізи Куткової після родової травми розвинувся ДЦП, лікарі давали максимум 16 років життя. Через слабкий розвиток м'язів правого боку у дівчинки сколіоз четвертого ступеня, через який затиснута одна легеня.

Різні історії та різні долі, але загальне одне: їм усім потрібна допомога. Завдяки Гуманітарному штабу у сімей Віталія Желновацького й Олексія Буцького є продукти. За весь період своєї більш ніж трирічної діяльності Штаб видав приблизно 12 мільйонів продуктових наборів, з них більш ніж 600 000 наборів отримали люди з інвалідністю. Як тисячі їхніх земляків, сім'ї Віталія Желновацького й Олексія Буцького мають найнеобхідніше – те, що підтримує їхню боротьбу за життя і надію на майбутнє.

Саші Олійник потрібен був імплант для фіксації кісток тазу та ніг. Її сім'я звернулася до Штабу Ріната Ахметова – необхідне придбали. Імплант вживили в ліву ногу. Дівчинка перенесла операцію, що тривала вісім годин. Тепер вона мріє займатися бальними танцями.

Лізу Куткову також прооперували. Штаб придбав для неї спеціальний пристрій, який вирівняв спину дитини. Зараз Ліза може вільно дихати та ходити.

Допомога цим дівчаткам стала частиною програми "Адресна допомога". Більш ніж 8,7 тисяч осіб отримали допомогу на лікування, з них понад 4 тисячі – діти.

... Саша Олійник хоче стати хірургом, щоб рятувати майбутнє. Збережене сьогодні життя завтра може врятувати життя сотням інших людей. Заради цього варто працювати.

ДЖЕРЕЛО