Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Діабет: дитинство без збитих колін. БЛОГ Олександра Вишнякова, директора Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

14.11.2017

14 листопада – Всесвітній день боротьби з діабетом. Ця хвороба назавжди змінює життя будь-кого, незалежно від віку та статусу. Дедалі частіше від неї страждають діти. Цукровий діабет – найпоширеніше неінфекційне захворювання у світі. За даними ВООЗ, ним хворіє 3% населення Землі. Від 10 до 20% від загальної кількості – це саме діти.

З 2013 року в Україні зростає захворюваність на діабет. Медики звернули увагу на те, що діагноз молодіє і у нас. Особливо високий рівень захворюваності серед дітей до 6 років, тоді як раніше частіше хворіли підлітки. У 2013 році в Україні було 8629 дітей до 17 років, які страждають діабетом, а зараз (без урахування Криму та частини Донецької та Луганської областей) вже 8846 осіб. Це дані головного дитячого ендокринолога МОЗ України.

Постійні огляди, сувора дієта, залежність від недешевих ліків – щоденна реальність і спосіб життя наших маленьких громадян.

Найчастіше діабетом хворіли на сході України. Так складалося роками. Пов'язано це з низкою негативних факторів: станом екології, загазованості. З початком війни ситуація погіршилася. Стрес, який не минав унаслідок бойових дій і зниження рівня життя – ось нові серйозні чинники причин хвороб.

Семирічний Назар, переселенець із Алчевська, вже рік бореться з діабетом. Навіть під час пішої прогулянки швидко втомлюється. Про діагноз стало відомо, коли хлопчик опинився в реанімації.

Життя Назара і тисяч таких дітей залежить від інсуліну та наявності тест-смужок для визначення рівня цукру в крові, а контролювати його доводиться 24 години на добу. Чому? Тому що дорослий може відчути, який у нього цукор, а дитина ще не вміє.

Батьки Назара були серед тих, хто зателефонував на гарячу лінію Гуманітарного штабу Ріната Ахметова з проханням допомогти з тест-смужками. Звичайно, допомогли, і до того ж виявили масштабну проблему – більшість сімей в регіоні не мають можливості контролювати стан здоров'я дитини-діабетика. Тест-смужки або не дістати, або немає можливості придбати. Одній дитині на місяць потрібно від 100 штук.

За результатами моніторингу фахівців «Адресної допомоги» Штабу, в Донецькій і Луганській областях діти з діабетом, епілепсією і астмою опинилися в критичній ситуації. Щоб отримати безплатні ліки, батькам потрібно виїхати із зони АТО та пройти довгий шлях переоформлення на підконтрольній території.

Щоб допомогти таким сім'ям, два роки в Штабі працює проект «Ліки дітям», який підтримує дітей на Донбасі життєво важливими тест-смужками, протисудомними та протиастматичними препаратами. Ми змогли допомогти 1255 дітям, від малюків до 14-річних школярів. В межах проекту було видано понад 3300 наборів медикаментів. Всю необхідну інформацію про те, хто і як може отримати допомогу ліками, можна знайти на сайті Штабу або за телефоном гарячої лінії: 0-800-509-001.

Причина хвороби маленького Назара невідома досі. У нього діабет першого типу. Обмежені фізичні навантаження, приймання інсуліну, сувора дієта – хлопчик мужньо переносить все. І мріє винайти нові ліки, щоб вилікувати себе й інших дітей.

ДЖЕРЕЛО