Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Межі сім'ї. БЛОГ Марини Сорокіної, координатора Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

11.11.2017

В умовах збройного конфлікту руйнується звичний уклад життя не тільки держави, а й сім'ї. Сьогодні було б корисно розглянути, як впливає на сім'ї ситуація, що склалася за останні роки в Україні.

Межі сім'ї визначають взаємовідносини між сім'єю і соціальним оточенням (зовнішні межі), а також відносини між різними підсистемами в самій родині (внутрішні межі). Така система підтримується правилами та домовленостями, що встановлені між членами сім'ї.

За зовнішньою межею можна визначити, наскільки сім'я відкрита для контактів із зовнішнім світом. У разі жорстких зовнішніх меж сім'ї можуть відчувати тривогу та страх перед зовнішнім світом, їм вкрай складно встановлювати контакти з іншими людьми. Тепер уявімо, що люди змушені тікати з рідного дому на безпечну територію. У нових умовах всім членам сімейства необхідно контактувати з великою кількістю незнайомих людей (нова робота, новий шкільний колектив). Чуже, орендоване житло, господарі якого нехай навіть раз на місяць, але роблять візит... Рівень тривоги і страху в таких обставинах буде просто зашкалювати!

Ще одна проблема сім'ї з твердими межами полягає в тому, що відносини всередині системи страждають. У такій сім'ї нерідко можна спостерігати симбіотичні відносини (простіше кажучи, бажання постійно бути разом) між матір'ю і дитиною. Якщо мама в таких обставинах тимчасово дестабілізована, дитина починає відчувати справжній жах.

Внутрішня межа сім'ї часто виявляється досить розмитою. Батьки без запитування можуть віддати або викинути стару іграшку дитини, у такий спосіб жорстко порушуючи її межі.

У випадку з тим же переселенням на одній території можуть опинитися представники кількох субсистем. Бабуся з дідусем, мама з татом і діти. Бабуся зі свого боку може жорстко порушувати межу сімейної пари, входячи щоразу в їхню кімнату, не стукаючи. Або дідусь біля онука вичитуватиме тата за неправильні методи виховання. Найбільше страждають діти, в умовах такої сімейної системи їм вкрай складно адаптуватися в нових колективах, завести друзів.

Якщо батьки авторитарні, то в родині з жорсткими зовнішніми межами трапляється психологічне, а часом і фізичне насильство над дітьми. Чим вищий рівень тривоги у батьків, тим частіше вони можуть «розряджатися» на дітях. І саме юне покоління в таких умовах відчуває неймовірне психоемоційне навантаження. Травма війни, труднощі у встановленні соціальних зв'язків і напруга всередині сімейної системи, неможливість поділитися своїми почуттями та переживаннями з іншими людьми, – всі ці складники не допомагають дитині отримати допомогу та підтримку від кого б то не було.

Сім'ї з розмитими зовнішніми межами можна порівняти з прохідним двором. У такий дім завжди можуть вдертися сторонні люди. Вся енергія членів сім'ї йде на підтримку зовнішніх зв'язків. Внутрішні межі стають жорсткими. У таких сім'ях діти та батьки часто дистантні, тобто малюки недоотримують уваги й тепла від мами й тата. І якщо така сім'я переїжджає на нове місце, діти можуть ще більше віддалитися від батьків, тому що старші змушені ще більше працювати, щоб вижити. Часу на спілкування зі своїми чадами практично не залишається. Дитина в такій ситуації залишається на самоті. Вона буде сита й одягнена, але почуватиметься покинутою. Батьки в такій сімейній системі свій вільний час з більшим задоволенням проведуть з друзями або колегами, ніж з дітьми. Деякі діти в подібній ситуації будуть замкнутими та відчуженими, інші стануть привертати увагу батьків різною демонстративною поведінкою, часто негативно забарвленою. Частина дітей буде часто хворіти різними психосоматичними захворюваннями в надії отримати хоча б мінімальну увагу.

Сьогодні ми говорили про сім'ї, які і в мирний час потребували психотерапевтичної допомоги. А травмувальна ситуація лише посилила процеси. Але це не вирок!

Варто зазначити, що сім'ї і з чітко окресленими й досить проникними межами (що сприяє ефективній взаємодії членів сім'ї з зовнішнім світом і всередині самої сімейної системи), що опинилися в складній життєвій ситуації, стикаються з великою кількістю проблем, тому їм теж необхідний психолог.

Важливо вчасно усвідомити проблему та вчасно звернутися до фахівця.