Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ЮРИСТА: Як зареєструвати народжену на непідконтрольній території дитину за українськими законами?

09.09.2018

Підставою для реєстрації народження дитини є медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о), яке видається установами охорони здоров'я, де приймаються пологи.

Оскільки державні органи України не визнають документи, видані на тимчасово непідконтрольній території, медичне свідоцтво про народження, отримане в будь-якій із медичних установ на тимчасово непідконтрольній території, не може бути підставою для реєстрації народження.

В такому разі державна реєстрація народження може бути проведена на підставі рішення суду про встановлення факту народження дитини.

Хто може подати заяву до суду: батьки або родичі дитини, їхні представники, інші законні представники дитини.

До якого суду звертатися: до будь-якого суду за межами непідконтрольної території незалежно від місця проживання заявника. Водночас немає значення, чи проживає заявник на тимчасово неконтрольованій території, чи за межами такої території.

Як довго розглядається заява: в першочерговому порядку відразу після передавання справи до провадження конкретного судді. Однак це не означає, що рішення суду буде отримане цього ж дня, оскільки суддя може оголосити перерву у справі для з'ясування всіх обставин справи та надання доказів.

Порядок дій заявника:

1.Перед розглядом справи в суді необхідно звернутися до будь-якого на території України відділу реєстрації актів цивільного стану для отримання письмової відмови в проведенні державної реєстрації народження.

2.Скласти заяву до суду про визнання факту народження. Бланки заяв до суду та консультацію щодо їхнього заповнення, як заведено, можна отримати безпосередньо у відділі державної реєстрації актів цивільного стану, який видає відмову в проведенні державної реєстрації народження.

3.Додати до заяви докази факту народження дитини. Такими доказами можуть бути: медичне свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про народження, індивідуальна медична карта вагітної та інші документи, видані органами та установами на тимчасово неконтрольованій території; фотографії вагітної жінки; показання свідків.

4.Оплатити судовий збір, який становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Банківські реквізити суду для сплати судового збору можна дізнатися безпосередньо в суді або на сайті суду.

5.Подати заяву з доказами та квитанцією про оплату судового збору до суду.

6.Після розгляду справи отримати копію рішення суду, в якому обов'язково повинні бути зазначені встановлені судом відомості про дату та місце народження дитини, батьків.

7.Копію рішення суду подати до будь-якого органу реєстрації актів цивільного стану для негайного виконання. Відділ державної реєстрації актів цивільного стану зобов'язаний провести реєстрацію народження на підставі рішення суду цього ж дня. Водночас свідоцтво про народження дитини оформляється і видається особі, яка була заявником в суді або іншому законному представнику дитини під час звернення цієї особи до органу державної реєстрації актів цивільного стану.