Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ПСИХОЛОГА БАТЬКАМ: Як розвинути творчий потенціал дитини?

01.11.2017

Здатність до творчості закладена в кожній дитині. Творчий потенціал буде необхідний дитині не тільки в дитинстві. Саме ця здатність дасть змогу вже дорослій людині не тільки проявляти себе, свої почуття, емоції, але і слугуватиме провідником до успішної самореалізації. Дасть змогу прожити яскраве, захопливе, цікаве життя. Творчість – це здатність мислити нестандартно, пропонувати нові рішення, мати власні погляди на все.

Як розвинути творчий потенціал дитини – розповідає Марина Сорокіна, координатор Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

Починати варто з наймолодшого віку.

1. Забезпечте дитині якісне середовище. Вибираючи іграшки, будьте уважні. Яскраві, кричущі іграшки, а також ті, що співають невідомими мовами пісеньки, краще не купувати. Вибирайте іграшки розвивальні, бажано з натуральних матеріалів. Ставте малюкові класичну музику. Дуже добре підходить Моцарт. Співайте дитині дитячі пісні. У продажу зараз досить багато різних карток з репродукціями картин відомих художників. Вже починаючи з шестимісячного віку, дитині можна такі картки показувати.

2. Пальчикові фарби – чудовий вибір для наймолодших. Давайте дитині для малювання нестандартні аркуші паперу. Сьогодні можна малювати на прямокутному аркуші, а завтра – на овальному. Звичайно, малюк забрудниться, але воно того варте. Бонусом буде розвиток дрібної моторики. Тісто для ліплення також чудово підходить малюкам. Можна придбати в магазині, а можна і самому зробити, інтернет вам допоможе з рецептом.

3. Старшим діткам необхідний ширший арсенал приладдя для творчості – клей, кольоровий папір, різні елементи для найрізноманітніших виробів, пластилін, формочки, конструктори та багато іншого. Нехай цього буде вдома удосталь.

4. Постарайтеся максимально урізноманітнити творчу діяльність дитини. Для цього зовсім не обов'язково купувати дорогі ігри та іграшки. Важлива ваша зацікавленість. У мережі можна знайти незліченну кількість різноманітних майстер-класів. Та й просте приготування їжі або прибирання іграшок з легкістю можна перетворити в творчий процес.

5. Будьте уважні до дитини. Одна буде захоплено малювати, а іншій сподобається ліплення. Прислухайтесь до зацікавлень дитини, а не своїх.

6. Жодних вигуків: «Хіба це машинка, це зовсім не схоже на машинку!». Якщо дитина принесла вам своє нестандартне творіння, проявіть інтерес, розпитайте малюка, як ця машина їде, чи є у неї кермо та колеса.

7. Пропонуйте вибирати нестандартні предмети для гри дитині. Картонна коробка, кухонний, господарський інвентар можна використовувати для створення машин, космічних кораблів, літаків, чарівних паличок або казкових тварин.

8. Ще один девіз «Поменше ґаджетів – побільше книг!». Починайте змалечку. Читайте маляті, розглядайте картинки.

9. Не залишайте запитання малюка без відповідей. Якщо чергове запитання «Чому?» застало вас зненацька, запропонуйте дитині пошукати відповідь разом в енциклопедії.

10. Разом складайте казки, розповіді, які потім можна буде програти в ролях або ілюструвати. За допомогою пальчикових ляльок або ляльок-рукавичок можна створювати цілі театральні вистави.

11.Для старших діток – від 3 років багато друкованих видань з різними завданнями, які допоможуть дитині розвинути уяву, логічне мислення.

12. Пропонуйте дитині створювати подарунки для близьких своїми руками.

13. Давайте дитині можливість робити власні вибори. Пропонуйте пояснити, чому саме цей вибір дитина робить.

14. Дуже добре, якщо є можливість водити дитину на різні виставки та в музеї. Звичайно, оглядаючись на вік.

Важливою умовою розвитку творчого потенціалу є любов батьків і прийняття дитини, визнання її окремою особистістю. Уникайте критики, в будь-якій її формі. Якщо дитині нецікаво, міняйте заняття. Радійте разом творчим успіхам малюка. Заохочуйте різні творчі прояви. Ніколи не сваріть малюка, якщо він щось забруднив або зламав. Відведіть місце в кімнаті, де будуть стояти або висіти шедеври малюка.