Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

5 видів перевірки переселенців

27.12.2017

Переселенці, які хочуть отримувати соціальні виплати і/або пенсію, стикаються з перевіркою місця проживання, фізичною ідентифікацією в «Ощадбанку», верифікацією Мінфіну, перевіркою на перебування на непідконтрольній території понад 60 днів, перевіркою СБУ (т. зв. «списки»). Якою є законодавча база цих перевірок, у чому їхня суть і які права внутрішньо переміщених осіб (ВПО) при цьому порушуються – юристи організації «Право на захист» систематизували інформацію. Про це пишуть «Донецькі новини»

Перевірка місця проживання

Законодавча база: Постанова Кабінету міністрів Україна № 365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат ВПО» від 08.06.2016.

Як довго існує: з моменту набуття чинності постанови – 14.06.2016.

Суть перевірки: перевірку має проходити кожна ВПО, яка отримує пенсію або інші види соціальних виплат (соціальну допомога, щомісячну адресну допомогу тощо).

Перевірка проводиться раз на 6 місяців представниками органів соціального захисту. За наявності додаткової підстави представниками органів соціального захисту або робочими групами, які складаються з представників різних органів влади (МВС, ДМС, СБУ, Національної поліції, Держфінінспекції, Дердаудитслужби й Пенсійного фонду Україна) можуть бути проведені додаткові перевірки. За результатами звичайної або додаткової перевірки, а також наявності інших даних про перебування ВПО, спеціально створена комісія з питань призначення (відновлення) соціальних виплат ВПО має право припинити соціальні виплати ВПО.

Проблеми для ВПО:

  • перевірки здійснюються із запізненням, що призводить до затримок призначення соціальних виплат ВПО;
  • ВПО постійно повинні перебувати за місцем проживання;
  • відсутність ВПО у час перевірки може призвести до зупинки всіх соціальних виплат, якщо таке ВПО вчасно не з’явиться в органі соціального захисту;
  • відновлення виплат нерідко займає кілька місяців;
  • через перевірки в орендованих приміщеннях ВПО іноді відмовляють у подальшій оренді житла.

Порушення прав:

  • на приватне та сімейне життя;
  • на свободу пересування;
  • на недоторканність житла.

Фізична ідентифікація в «Ощадбанку»

Законодавча база: Постанова КМУ № 637 «Про здійснення соціальних виплат ВПО» від 05.11.2014.

Як довго існує: з початку емісії електронний пенсійних посвідчень (ЕПП) – 01.08.2016; з 04.01.2017 набули чинності правила про фізичну ідентифікацію ВПО пенсіонерів, які ще не отримали ЕПП.

Суть перевірки: Фізичну ідентифікацію (ФІ) в «Ощадбанку» повинні проходити всі ВПО, які отримують пенсію на карткові рахунки: звичайні картки або ЕПП. ВПО, які ще не отримали ЕПП, повинні проходити ФІ що 3 місяці до отримання ними ЕПП. після отриманні ЕПП перші два рази ФІ проводиться кожні 6 місяців, а надалі – раз на рік.

Для проходження ФІ ВПО має особисто звернутися в «Ощадбанк», пред’явити працівнику банку платіжну картку або ЕПП і паспорт або інший документ, що підтверджує особистість, і провести операцію отримання готівки або перегляду залишку через ПОС-термінал з використанням самої платіжної картки або ЕПП. У разі непроходження ФІ у певні терміни витратні операції на картковому рахунку автоматично зупиняються, про що «Ощадбанк» направляє ВПО відповідне СМС-повідомлення. до проходження пенсіонером ФІ зняття коштів зі рахунку є неможливим.

Проблеми для ВПО:

  • черги у відділеннях «Ощадбанку»;
  • необхідність їхати в інший населений пункт (якщо в населеному пункті проживання немає відділення «Ощадбанку»);
  • нав’язування платних операцій / послуг;
  • блокування картки в разі несвоєчасного проходження ФІ;
  • складність проходження ФІ особам з обмеженою мобільністю в разі відсутності мобільних терміналів або необізнаності, або небажання працівників «Ощадбанку» здійснювати візити за місцем проживання;
  • тривале очікування на ФІ вдома.

Порушення прав: власності, дискримінація за ознакою належності до певної соціальної групі (ВПО можуть отримувати пенсію тільки в «Ощадбанку», тільки ВПО-пенсіонери повинні регулярно проходити зазначену ФІ).

Верифікація Міністерства фінансів України

Законодавча база: Постанова уряду № 136 «Про затвердження порядку здійснення верифікації та моніторингу достовірності інформації, поданої фізичними особами для нарахування та отримання соціальних виплат, пільг, субсидій, пенсій, заробітної плати, інших виплат, які здійснюються за рахунок коштів державного й місцевих бюджетів, коштів пенсійного фонду Україна, фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 18.02.2016.

Як довго існує: з дня набрання чинності постанови – 04.03.2016.

Суть перевірки: Це – верифікація та моніторинг достовірності інформації, поданої фізичними особами для нарахування та отримання виплат, зазначених у постанові. Верифікацію здійснює Міністерство фінансів України шляхом збору інформації від компетентних органів влади.

Проблеми для ВПО: внаслідок недосконалості порядку призначення щомісячної адресної допомоги ВПО, правомірність призначення переселенцям щомісячної адресної допомоги нерідко оскаржується з вимогою повернути виплати, наприклад, якщо ВПО має мізерну частину нерухомості на підконтрольній території або має кошти на депозитному рахунку, сума яких перевищує 10-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на серпень – 16 840 грн). І те, й інше розцінюється як подання переміщеною особою недостовірної інформації.

Порушення прав: Формально ця верифікація не порушує прав ВПО.

Перевірка на перебування на непідконтрольній українській владі території (НКТ) понад 60 днів *

Законодавча база: ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод ВПО», постанова КМУ № 365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат ВПО» від 08.06.2016.

Як довго існує: БФ «Право на захист» фіксує таку практику з кінця 2016 року.

Суть перевірки: органи соціального захисту населення готують запит до Державної прикордонної служби України (ДПСУ) щодо ВПО, які були відсутні в час перевірки місця проживання. У відповідь на зазначені запити ДПСУ надає інформацію про перебування ВПО на непідконтрольній території. У разі перебування ВПО на непідконтрольній території понад 60 днів, вважається, що ВПО повернулося туди на постійне місце проживання, й орган соціального захисту населення скасовує її довідку ВПО.

Проблеми для ВПО: Внаслідок скасування довідки ВПО припиняються всі соціальні виплати й допомога ВПО. Відновити їх можна тільки через 6 місяців відповідно до вимог постанови № 365.

Юристи зазначають, що не один раз отримували інформацію про скасування довідок ВПО особам, які взагалі не виїжджали на НКТ.

Порушення прав: на соціальний захист, на пенсійне забезпечення, права власності.

Перевірки служби безпеки Україна (списки)*

Законодавча база: лист Міністерства соціальної політики Україна № 672/0/10–16/081 від 16.02.2016 «Про посилення контролю щодо обліку ВПО»; надалі п. 7–1 постанови КМУ № 509 «Про облік ВПО» від 01.10.2014; п. 12 Порядку здійснення контролю за проведенням соціальних виплат ВПО за місцем їхнього фактичного проживання / перебування, затвердженого постановою КМУ № 365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат ВПО» від 08.06.2016; ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод ВПО».

Як довго існує: з лютого 2016 року.

Суть перевірки: У УПСЗН надходять списки переселенців, складені нібито СБУ і ДПСУ, які містять інформацію про осіб, які нібито проживають на НКТ. Існування таких списків навесні 2016 року підтвердив міністр соціальної політики України.

На підставі цих списків відбувається незаконна, як зазначають юристи, скасування довідок ВПО і/або припинення соціальних виплат ВПО. Зараз відповідно до чинних підзаконних актів, які не відповідають чинним законам України, СБУ може передавати інформацію про місцезнаходження осіб органам соціального захисту.

Проблеми для ВПО: Внаслідок скасування довідки ВПО припиняються всі соціальні виплати й допомога ВПО. Відновити їх можна тільки через 6 місяців відповідно до вимог постанови № 365. Поновлення виплат (у разі, коли довідка ВПО не скасована) нерідко займає кілька місяців.

Юристи зазначають, що не один раз отримували інформацію про скасування довідок ВПО особам, які взагалі не виїжджали на НКТ, але потрапили до списків СБУ.

Порушення прав: на соціальний захист, на пенсійне забезпечення, права власності.

* Стосується не всіх ВПО

 

ДЖЕРЕЛО