Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Батьки Еліни Гайдук пережили друге народження дочки

05.09.2017

5 вересня весь світ святкує Міжнародний день благодійності. Цей день отримав особливий статус порівняно нещодавно – наприкінці 2012-го року, за рішенням ООН, і тепер святкується щорічно.

В Україні діють десятки благодійних проектів та організацій, які допомагають людям справлятися із соціальними й економічними потрясіннями. Ціна цієї допомоги – сотні тисяч врятованих життів наших громадян.

Минулого року було оприлюднено рейтинг благодійних організацій, що працюють в Україні, який склав Український форум благодійників. За даними експертів, Фонд Ріната Ахметова опинився на другому місці, поступившись першим рядком рейтингу благодійників міжнародної організації «Глобальний фонд боротьби зі СНІДом». Отже, Фонд Ріната Ахметова став найбільшою українською благодійною організацією.

За 12 років роботи Фонду вдалося домогтися значних результатів:

  • 8 700 дітей знайшли сім’ї завдяки програмі «Сирітству – немає!»;
  • 20 000 осіб отримали адресну допомога;
  • 150 000 осіб пройшли обстеження й лікування;
  • понад 1 000 000 людей отримали допомогу від гуманітарного штабу.

За роки роботи Фонду Ріната Ахметова було багато драматичних історій порятунку. Одна з таких – історія дворічної Еліни Гайдук із Луганської області. Усі діти народжуються з відкритою артеріальною протокою, але здебільшого вона успішно закривається. В Еліни протока не закрилася, і це несло пряму загрозу життю дитини.

«Елічка народилася здоровою, пухленькою дівчинкою, з вагою 3 500. Нічого не віщувало біди. Але коли їй виповнилося три місяці, лікар послухав дочку і з тривогою направив на УЗД серця, де малятку поставили страшний діагноз: «відкрита артеріальна протока». Лікарі запропонували відразу зробити операцію, але в нашій сім’ї просто не було грошей. Нам допоміг Фонд Ріната Ахметова, виділивши гроші, необхідні на операцію», – розповіла Аліна Гайдук, мама дівчинки.

Операція тривала лише півгодини і пройшла вдало. Еліні встановили оклюдер – спеціальний імплантат, який назавжди закриває ваду серця. Тепер життя дівчинки поза небезпекою. Молоді батьки пережили друге народження дочки й тепер впевнені, що все у їхнього малятка буде добре.

Фонд Ріната Ахметова продовжує допомагати людям і готує нові програми та проекти. Про це, зокрема, розповіла Наталя Ємченко, член опікунської ради Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

«Для України благодійність має першорядну важливість. 2014-го року, з початком війни, Рінат Ахметов прийняв рішення сконцентрувати всі зусилля на допомогу мирному населенню Донбасу. Упродовж останніх трьох років 90% всіх проектів Фонду реалізує Гуманітарний штаб – найбільша гуманітарна місія в історії України. А можливо, і в історії світової благодійності. Коли одна людина врятував понад мільйон людських життів, це точно заслуговує на велику повагу», – зазначила Наталія Ємченко.