Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ПСИХОЛОГА БАТЬКАМ: Як підготувати дитину до дитячого садка?

03.09.2017

Якщо ви остаточно вирішили віддавати дитину в дитячий садок, наступні рекомендації допоможуть малюкові підготуватися до нового етапу в його житті. Як підготувати дитину до дитячого садка — розповідає Марина Сорокіна, координатор Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

  1. Знайомство з дитячим садком потрібно почати завчасно. Гуляючи з малям, ви можете підходити до дитячого садка й розповідати про те, як влаштоване там життя. Чим буде займатися дитина, коли піде в дитячий сад. ок Уточніть, що малюки там малюють, грають, виходять на прогулянки, дізнаються нові цікаві факти про навколишній світ під час занять. Читайте книги відповідної тематики: «Лисеня іде в садок». Повідомляйте про життя дитини в садочку тільки правду, інакше вона може бути дуже розчарована. Добре прийти до дитячого садка під час вечірньої прогулянки, щоби малюк побачив, як батьки забирають дітей із дитячого садка.
  2. Для того, щоб знизити можливий рівень тривоги малюка перед першим походом у дитячий садок, ситуацію можна програвати вдома. Ви можете задавати сюжетну лінію, скажімо «Лялька Маша пішла в садок» або «Улюблений Мишко став уже зовсім дорослим і за місяць йде в дитячий садок». В ігровій формі можна познайомити малюка з розпорядком дня в дитячому садку, розповісти, чим він буде займатися. Згадайте про те, що Мишко в садку буде без мами з вихователем та іншими ведмедиками, але мама щодня дуже поспішає з роботи, щоби скоріше забрати Мишка. Мама дуже радіє Мишкові, а Мишко показує мамі чудові малюнки і вироби із шишок, які він зробив на заняттях. Важливо, щоб гра мала яскраве позитивне емоційне забарвлення.
  3. Для жодного з батьків не секрет, що діти, які вперше йдуть до дитячого садка, під час адаптаційного періоду частіше хворіють. Скільки часу триватиме адаптація, заздалегідь знати не можна. Якщо ви хочете максимально знизити ризик частого ГРВІ, завчасно займіться загартовуванням малюка. Літо, у цьому сенсі, найбільш вдалий період. Послухайте рекомендації вашого педіатра щодо загартовування, пошукайте інформацію в інтернеті. Так, безумовно, це вимагає часу. Гартувальні процедури потрібно проводити регулярно, в іншому разі ви не отримаєте бажаного ефекту. Але результатом ви, безумовно, залишитеся задоволені. Краще витратити час на загартовування малюка, ніж нескінченно йти з ним на лікарняний. Так само регулярність допоможе малюкові розвинути навичку самодисципліни.
  4. Перш ніж відправити малюка в дитячий садок, намагайтеся прищепити йому деякі навички самостійності. Що повинна вміти дитина — їсти самостійно, користуватися горщиком, самостійно одягатися й роздягатися. Приготуйте зручний і практичний одяг для малюка. Тобто одяг має легко одягатися і зніматися. Уникайте великої кількості ґудзиків і складних застібок. Краще зовсім без них, або замість ґудзиків на одязі бажані кнопки. Джинси на змійці й ґудзиках краще замінити джинсами на гумці. Намагайтеся не купувати в садок дуже мазкі речі. Деякі діти дуже засмучуються, коли бачать плями. Весь одяг, який ви придбаєте для садка, можна потренуватися одягати вдома.
  5. Дуже важливим є режим, розпорядок дня. Хоча б за місяць до першого походу в садок, вам потрібно поступово наближати режим дня до того, який буде під час відвідування дитячого садка. Важливо не робити це різко. Піднімайте малюка щодня раніше на 10–15 хв, намагайтеся не уникати денного сну й у ліжко малюкові краще вкладатися не пізніше 21.00. Поцікавтеся, який режим харчування в садку й намагайтеся дотримуватися такого ж режиму вдома.

Найголовніше — любіть вашого малюка, забезпечте йому вдома комфортну емоційно, теплу атмосферу. Обіймайте, говоріть, що любите. Пам’ятайте, що багато в чому стан малюка буде залежати від того, як ви ставитеся до такої зміни в житті вашої родини. Якщо ви впевнені і спокійні, малюк, спираючись на вас не буде відчувати зайвої тривоги.