Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Допомога на поховання та отримання пенсії померлого: нюанси для переселенців

16.01.2018

Чи необхідна жителям Донбасу реєстрація переселенцем для отримання допомоги на поховання та недоотриманої пенсії, роз’яснило Головне управління Пенсійного Фонду України в Донецькій області.

Якщо смерть пенсіонера настала в період, на який призначено пенсію, і пенсіонер перебуває на обліку в органах Пенсійного фонду України, виплата допомоги на поховання проводиться незалежно від того, чи був включений пенсіонер у виплатні документи на місяць смерті.

Відсутність у пенсіонера реєстрації згідно з Порядком оформлення і видавання довідки про взяття на облік особи, переміщеної з тимчасово непідконтрольної українській владі території України або району проведення антитерористичної операції, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 року № 509, не позбавляє його права на пенсію, проте виплачуватися вона може тільки у разі дотримання певних умов.

Тому в разі звернення осіб по допомогу на поховання або недоотриману пенсію померлих пенсіонерів до органів Пенсійного фонду України, де померлі пенсіонери перебували на обліку на момент смерті, виплата допомоги на поховання та недоотриманої пенсії здійснюється відповідно до законодавства.

Водночас особи, які звертаються по такі виплати в управління Пенсійного фонду України, де померлі перебували на обліку, повинні бути зареєстровані як переміщені з району проведення антитерористичної операції, або мати реєстрацію постійного проживання на контрольованій території України.

Зі списком територіальних управлінь Пенсійного фонду України в Донецькій області можна ознайомитися тут.

ДЖЕРЕЛО