Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Катерина Уманець: «Гуманітарний штаб Ріната Ахметова став моєю другою сім’єю»

09.08.2017

8 серпня Катя Уманець з Антрацита, яка стала інвалідом 1-ї групи внаслідок воєнних дій, отримала від Гуманітарного штабу Ріната Ахметова інвалідний візок, спроектований і виготовлений спеціально для неї в Німеччині. Директор Гуманітарного штабу Олександр Вишняков приїхав у реабілітаційний центр Слов’янська, де Катя проходить лікування, щоб особисто передати дівчині нову коляску.

Вперше Гуманітарний штаб надав допомогу на реабілітацію Катерині Уманець у грудні 2015 року. Роком раніше Катя, перебуваючи на автобусній зупинці в рідному Антрациті, потрапила під обстріл і дістала два вогнепальні поранення. Куля зачепила праву половину грудної клітки, черевної порожнини і вийшла на виліт. У дівчини був страшний діагноз: поранення грудної клітини, повний розрив спинного мозку.

За статистикою, лише 5% людей із травмою хребта такої ваги здатні згодом стати на ноги. Лікарі порадили батькам якомога швидше відправити дочку в реабілітаційний центр, інакше м’язи неминуче атрофуються.

Мама дівчинки зателефонувала на гарячу лінію штабу Ріната Ахметова, і там відразу відгукнулися: Каті оплатили путівку в спеціалізований центр у Слов’янську, і, практично, за місяць дівчинка навчилася стояти. Згодом Гуманітарний штаб допоміг Каті з придбанням спеціальних ортопедичних пристосувань – корсета й ортезів. За їх допомогою Катя почала робити свої перші кроки.

Попри успіхи в боротьбі з результатами отриманих поранень, Катерина вкрай потребує якісного інвалідного візка, про що сказала під час свого виступу на щорічному звіті Штабу Ріната Ахметова. Штаб не залишив без уваги прохання дівчинки, спеціально для Каті інвалідний візок замовили в Німеччині.

«Дорога Катю, ти знаєш, як ми у Гуманітарному штабі переживаємо й піклуємося про твою долю, – звернувся до дівчини Олександр Вишняков, директор Гуманітарного штабу. – Під час нашої останньої зустрічі в Києві ти поділилася своїм бажанням – щоб у тебе стало ще менше обмежень для руху. Для життя й роботи. Нам тоді дуже запам’яталося твоя прохання. І Штаб придбав тобі маневрену, легку в керуванні коляску. Ця допомога стала можлива завдяки Рінату Ахметову, який створив Гуманітарний штаб з однією метою – допомагати мирним жителям Донбасу, які опинилися в біді через війну».

Дівчина була неймовірно щаслива й подякувала Штабу і Рінату Ахметову за таку необхідну для неї допомогу.

«Три роки тому зі мною трапилася велика трагедія. З того моменту я зрозуміла, що в жодному разі не можна опускати руки і здаватися! Коли моя мама звернулася по допомогу до Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, мене відразу підтримали й підтримують донині. Такий допомоги я ні від кого більше не отримувала. Гуманітарний штаб став моєю другою сім’єю», – поділилася, ледве стримуючи сльози, Катя Уманець.

Загалом у межах проекту Гуманітарного штабу «Реабілітація поранених дітей» 71 пораненій дитині було надано медичну допомогу, з них 65 дітей пройшли курс реабілітаційного лікування в санаторіях України, а 6 – отримали технічні засоби реабілітації та медикаменти.

Катя Уманець – одна з них, вона справжній приклад мужності і стійкості. Гуманітарний штаб Ріната Ахметова продовжить стежити за долею дівчини.