Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Для поранених дітей Донбасу проводять курси реабілітації

27.07.2017

За даними ЮНІСЕФ, унаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули вже 70 дітей, ще 222 дитини дістали поранення різного ступеня тяжкості. Однак експерти небезпідставно вважають: ці дані можуть бути занижені. У березні 2015 року Гуманітарний штаб Ріната Ахметова запустив проект «Реабілітація поранених дітей», мета якого – надання допомоги пораненим дітям, які дістали важкі травми – від осколкових поранень і контузії до втрати кінцівок. За час існування проекту 70 хлопчиків і дівчаток отримали допомогу на відновлення здоров’я і змогли повернутися до нормального життя.

Серед постраждалих від вибухів дітей виявилася і 7-річна Маша Духно. Трагедія трапилася 18 листопада 2014 року в Тошківці Луганської області. Артилерійський снаряд влучив у будинок, коли в ньому мирно спали люди. Батько сімейства загинув на місці. Юлія Духно дивом встигла врятувати свого однорічного сина, практично прикривши його собою – дістала осколкове поранення. Але найбільше постраждала старша дочка, коли її везли на «швидкій» до лікарні, вона перестала дихати і впала в кому. У несвідомому стані Маша пробула три тижні, а пізніше перенесла кілька операцій.

«Робили шунтування в голові, викачали рідину, – розповідає мама. – Їй поставили такі трубочки, і тепер вона з ними буде жити».

Наслідки поранення в дівчинки залишилися на все життя – у неї виявилася паралізована ліва рука. У межах проекту «Реабілітація поранених дітей» Штабу Ріната Ахметова, Маша вже другий рік поспіль відвідує санаторії. Лікарі сподіваються, що їй вдасться подолати наслідки травми.

«Дівчинка перенесла важку черепно-мозкову травму, забій головного мозку. Лівобічний геміпарез – це з категорії тяжких травм, – пояснює Володимир Тарєлкін, заступник головного лікаря з медичної частини реабілітаційного центру «Слов’янський курорт». – Завдяки молодому організму, ми сподіваємося на відновлення всіх порушених функцій, у тому числі й центральної нервової системи. Наступного року Маші треба буде пройти повний курс, щоб повністю відновити її здоров’я».

Мама дівчинки розповідає, що сама дитина не пам’ятає, що сталося. «Ми намагаємося взагалі не говорити про це. Вона просто все забула, у неї ніби все стерлося з пам’яті. І вона особливо не пам’ятає, що з нею сталося, – розповідає Юлія. – Дякую за підтримку Гуманітарному штабу й людям, які допомагають нам реабілітуватися – це дуже для нас важливо. Якщо нічого не робити, дитина сама не впорається».

«Гуманітарний штаб Ріната Ахметова постійно допомагає пораненим дітям Донбасу. Ми стежимо за розвитком подій, і коли відбувається трагедія, намагаємося надати своєчасну допомогу. Для цього ми співпрацюємо з висококваліфікованими медичними установами, організовуємо для дітей курс реабілітаційного лікування в спеціалізованих санаторіях України, а також допомагаємо отримати необхідні засоби технічної та індивідуальної реабілітації», – зазначає Ігор Хаджинов, керівник напряму «Адресна допомога».