Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ПСИХОЛОГА БАТЬКАМ: Як навчити дитину проявляти агресію правильно?

26.07.2017

Психологи зараз багато говорять про важливість вміння усвідомлювати і проявляти свої почуття. Але оскільки дитині потрібно взаємодіяти з навколишнім світом, необхідно навчити малюка виявляти свої почуття й емоції соціально прийнятним способом. Допомогти дитині знайти спосіб вираження почуттів – завдання батьків. Про те, як це зробити, розповідає Марина Сорокіна, координатор Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

Насамперед варто пам’ятати про те, що в усіх поведінкових проявах діти орієнтуються на приклад дорослих. Якщо мамі й татові властиво голосно з’ясовувати стосунки між собою, або батьки, розсердившись, кричать на дитину або застосовують фізичні покарання, то й дитина буде поводитися так само. Найчастіше агресія буде проявлятися щодо однолітків, молодших дітей або тварин, адже дитині страшно проявити агресію батьків.

Або ж, навпаки, батьки зовсім не виявляють своїх почуттів, дитина, у такому разі, теж буде намагатися придушувати почуття й емоції. Тому, перш ніж, почати навчати малюка, подумайте, які способи поведінки властиві вам.

Навчіть малюка говорити про почуття, яке виникло. Для цього опустіться до дитини так, щоб ваші очі були на рівні очей дитини, і спокійно скажіть: «Ти злишся зараз, це нормально, усі люди зляться». Так малюк усвідомлює, що ви розумієте і приймаєте його стан. Згодом, дитина навчиться сама говорити про те, чому й на кого розлютилася.

Важливо пам’ятати, що діти можуть відчувати злість щодо батьків, легалізувати її потрібно обов’язково: «Ти злишся на мене, тому що нам довелося піти з парку». Намагайтеся залишатися спокійними й доброзичливими. Дитина має розуміти, що ви не перестанете її любити.

Говоріть із дитиною про її внутрішній стан. Розкажіть, що таке почуття й емоції, як вони називаються й поясніть, що кожне почуття може виникнути залежно від ситуації. Пограйте з малюком, попросіть зобразити радість, злість, нудьгу, смуток і інші емоції. Це допоможе малюку чіткіше диференціювати свої почуття й навчить говорити про різні емоційні стани.

Якщо дитині складно проявляти агресію, пограйте разом із нею. Запропонуйте їй скорчити злющу пику, напружити кулачки, відчути злість всередині себе й голосно-голосно прогарчати, випускаючи злість назовні, водночас можна трясти кулачками. Потім потрібно розслабити руки й міміку. Такі вправи допомагають прожити злість і зняти м’язову напругу.

Можна влаштовувати бої подушками. Навчити малюка м'яти або рвати на дрібні шматочки аркуш паперу, бити кулаком м’яке крісло. А ще чудовий спосіб «виплеснути» злість – намалювати її фарбами або олівцями.

Дуже добре допомагає зняти напругу та злість бій паперовими сніжками. Виготовте сніжки – для цього запропонуйте малюкові зім’яти приблизно 20 аркушів паперу. Дуже добре, якщо в грі візьме участь уся сім’я.

Якщо ви помічаєте, що вашій дитині дуже складно виявляти емоції або ж він, навпаки, проявляє часто агресію щодо дітей, дорослим або тваринам і вам ніяк не вдається стабілізувати стан дитини, – зверніться по допомогу до фахівця психолога.