Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

500 дітей із зони воєнного конфлікту відпочинуть у літніх таборах

20.07.2017

Ось уже третій рік поспіль діти Донбасу, які проживають у зоні воєнного конфлікту, й діти-переселенці, мають можливість відпочити подалі від бойових дій. У межах проекту «Мирне літо – дітям Донбасу» Фонду Ріната Ахметова 140 дітей заїхали в табір «Дельфін» у Скадовську на другу зміну, яка триватиме з 19 до 31 липня.

«Діти не мають ні хвилини вільного часу, вони весь час зайняті, у нас для них організовано багато гуртків, – розповідає старший вихователь табору «Дельфін» Лідія Макогон. – Ми, разом із Фондом Ріната Ахметова можемо дарувати шматочок літа й дитинства дітям, яким зараз важко».

За словами вихователя, діти, які пізнали жах війни, відчувають деякі труднощі в спілкуванні. «Їм бракує уваги, вони хочуть людського тепла, доброго ставлення. Вони вирізняються скутістю, трошки. Але потім вони не хочуть звідси їхати, стають великою родиною, здружується, стають більш комунікабельними, завжди готові допомогти», – зазначає вихователь.

Одна з відпочивальниць – 12-річна Аня з Донецька, згадує, що рятуючись від обстрілів, її сім’я була змушена покинути місто. «Війна витіснила нас. Дуже багато будинків було зруйновано, цілі райони», – каже дівчинка.

Діти не приховують свого захоплення від відпочинку, тут вони знайшли нових друзів. «Дуже класно! Відразу всі здружилися, – ділиться враженнями Анна. – Атмосфера дуже доброзичлива. Кожен день у нас розписаний, дуже цікаво. Гадаю, я тут багато чого навчуся. Ми приїхали сюди завдяки Фонду Ріната Ахметова. Я хочу подякувати йому за те, що він дає можливість дітям відпочити від війни, подивитися на мирне небо, на мирних людей».

Для дітей із Донбасу в таборі створена оздоровча та розважальна програма. Передбачені заняття та консультації з психологами, які пройшли навчання за курсом «Травма війни». Фахівці будуть проводити регулярні заняття, спрямовані на стабілізацію й поліпшення психоемоційного стану, зниження тривожності, розвиток навичок комунікації.

«Проект «Мирне літо – дітям Донбасу» реалізується для дітей, які побачили війну на власні очі. Їм вкрай необхідний відпочинок. Протягом липня та серпня 500 дітей зможуть не тільки відпочити в літніх таборах. З ними працюватимуть психологи, які допоможуть побороти пережитий жах і впоратися зі страхами. За час проекту приблизно 3000 дітей уже оздоровилися в найкращих літніх таборах країни», – коментує Олександр Вишняков, директор Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.