Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Почуття провини може зіпсувати дитині життя. БЛОГ Марини Сорокіної, координатора Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

15.07.2017

Почуття провини знайоме дітям із раннього дитинства, воно починає формуватися у віці 3–6 років. У цьому віці, дитина активно вивчає навколишній світ і способи взаємодії з ним.

Якщо батьки активно допомагають малюку в цьому дослідженні, не маніпулюють, не відкидають, не карають і не критикують, то в дитини формуються задатки ініціативи, відповідальності за свої вчинки й себе самої. З’являються навички без страху проявляти себе і страху помилитися.

Якщо ж батьки займає маніпулятивно-присоромливо-каральну позицію, то дитина починає відчувати провину не тільки за свої вчинки, а й за свої бажання, відкидаючи і відмовляючись від тієї частини себе, яка може бути невгодна іншим людям.

Почуття провини завжди супроводжується невдоволенням собою, переживається, як негативне ставлення до свого вчинку. Однак, почуття провини не є вродженим, це соціально сформоване почуття. Переважно почуття провини формується батьками. Батьки, які формують у дитини почуття провини, отримують у власний арсенал спосіб управління дитиною, а дитина, у свою чергу відчуває гострий дефіцит у задоволенні основної потреби – щоб її безумовно любили і приймали її батьки.

У такій системі внутрішньосімейних стосунків, малюк робить висновки «Мене люблять тільки тоді, якщо я слухняний або добре вчуся, не засмучую маму». Цей список можна продовжувати досить довго.

У таких сім’ях дитині не дозволено відчувати злість щодо батьків, відмовитися від занять музикою або спортом, які дитині не подобаються, робити власний вибір.

Дитина починає жити з «оглядкою», боячись, що її відкинуть і не любитимуть власні батьки. Найнебезпечніше в такій ситуації, що дитина, яка ще не вчинила жодного хибного вчинку, вже вважає себе винуватою, чекаючи звичної реакції батьків. І почуття провини супроводжує спочатку маленьку людину, а потім уже й дорослого протягом усього життя.

Це складне токсичне почуття виникає неусвідомлено. У роботі з дорослими вже людьми основний фокус роботи спрямований на провину ірраціональну. У народі кажуть: «Людина без вини винна». Сама по собі вина не є продуктом совісті дитини. Совість не провокує почуття провини, а сприяє прийняттю правильних рішень і гідній поведінці в складних ситуаціях.

Основне відчуття дитини, котра переживає провину – «Я погана», може супроводжуватися аутоагресією (агресією, спрямованою на себе) і почуттям страху. Водночас тіло реагує м’язовою напругою. Згодом змінюється хода дитини, проявляється сутулість.

Звичайно, дитина, яка відчуває почуття провини, є досить зручною. Вона слухняна, намагається будь-якими способами виправити ситуацію, готова на будь-які жертви, щоб знову повернути любов і схвалення батьків. Але варто пам’ятати, що підростаючи, ваш син або дочка буде також прагнути догодити людям навколо. Самооцінка такої дитини, а потім і дорослої людини буде досить низькою, здатність до творчості втрачена. Таку особистість неможливо назвати щасливою і гармонійною.

Повністю уникнути ситуацій, у яких дитина буде відчувати почуття провини, навряд чи вдасться, та й не варто до цього прагнути. Любіть свою дитину, приймайте її. Як і дорослу людину, дитину може вчинити хибно. Не шкодуйте часу й сил, щоби детально обговорити неприємну ситуацію. Подумайте разом, як можна виправити становище. Головний посил батька має полягати в тому, що попри хибний вчинок, ви продовжуєте дитину любити і приймати.

Хочу окремо сказати кілька слів про дітей, які пережили травму війни. Однією з реакцій підлітка може бути пекуче відчуття провини за те, що відбувається. Діти, у сім’ях яких сталася трагедія й під час бойових дій – загинув хтось із близьких, можуть переживати «провину того, хто вижив». Поговоріть із дитиною, поясніть, що вона не винна у тому, що сталося, і не несе відповідальності за події, що відбуваються. Якщо вам не вдається допомогти дитині самостійно, зверніться по допомогу до психолога.