Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Пільговий трудовий стаж для пенсії: як підтвердити переселенцям?

20.02.2018

Трудовий (пенсійний, страховий) стаж є найважливішим чинником під час призначення пенсії. Від його розміру залежить право людини на той чи інший вид пенсії, а також сума пенсійних виплат.

Як підтвердити пільговий пенсійний стаж для працівників, зайнятих на підземних роботах, на роботах з особливо важкими умовами праці?

Це питання регулюється Законами України «Про пенсійне забезпечення», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», Постановою кабінету міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 «Про підтвердження наявного пільгового трудового стажу за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній», Наказом міністерства фінансів України, що визначає довідник кодів підстав для обліку страхового стажу для окремих категорій осіб.

При підтвердженні страхового стажу спочатку визначається, чи має особа право на такий стаж, чи відповідає посада особи, займана на підприємстві, списку 1 або списку 2 професій або посад, які вважаються підземними, з особливо шкідливими або особливо тяжкими умовами праці. Цими списками, і в тому числі Законом «Про пенсійне забезпечення» ст. 13, визначено, у якому віці і за якого загального стажу і спеціального пільгового стажу призначають пенсію. Зокрема, для осіб, професії яких входять до списку № 1, визначено, що для чоловіків і жінок після досягнення 50 років при загальному стажі роботи для чоловіків – 25 років, для жінок – 10 років. І за наявності спеціального пільгового стажу для чоловіків – 10 років, для жінок – 7,5 років.

За списком № 2 загальний вік для чоловіків і жінок – 55 років. Загальний трудовий стаж для чоловіків – 30 років, для жінок – не менш ніж 25 років. І спеціальний пільговий стаж для чоловіків – 12,5 років, для жінок – 10 років.

Цей загальний пенсійний вік або спеціальний стаж може бути зменшений відповідно року народження особи. Це можна подивитися в ст. 13 Закону «Про пенсійне забезпечення» – він регулює це питання.

Основним документом, який визначає наявний пільговий трудовий стаж, є трудова книжка. І тільки за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж повинен встановлюватися, у тому числі, додатковими документами за місцем навчання, служби або роботи особи.

Документи можуть бути:

  • уточнювальні довідки з місця роботи – витяги з наказів про прийняття, переведення;
  • особові рахунки або виписки про нараховану зарплату;
  • посвідчення, характеристики з місця роботи;
  • трудові договори з обов’язковою відміткою про їх повне виконання;
  • в разі відсутності всіх зазначених документів, можуть враховуватися членські квитки профспілок. Але тільки в тих випадках, коли є відмітка про оплату членських внесків.

В уточнювальних довідках обов’язково має бути вказана посада особи, характер роботи, яку вона виконувала, а також пункт і підпункт нормативного документа, який відзначає входження цієї професії й посади до списку № 1 або № 2. Також це мають бути первинні документи, які підтверджують прийняття на роботу, а також атестацію робочих місць.

Якщо відсутні будь-які документи, у такому разі пільговий стаж може підтверджуватися на підставі показань двох свідків, які знають особу і працювали разом із нею у той період, який необхідно підтвердити. І вони повинні мати відповідні підтверджувальні документи, що вони обіймали певні посади саме в цей час на одному підприємстві з особою, яка хоче підтвердити свій стаж.

Часто такі документи отримати складно, тому що роботодавець перебуває на тимчасово не підконтрольній українській владі території (НКТ). У такому разі необхідно дізнатися, виведено це підприємство на підконтрольну територію. Це можна перевірити в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, громадських формувань. Ввести у відповідному полі або конкретну назву роботодавця або код ОКПО (ЄДРПОУ), який вказаний на будь-який печатки підприємства. Таким чином, можна дізнатися юридичну адресу місцезнаходження роботодавця. Якщо воно переведене і фактично перемістилося, можна звернутися до нього. Як правило, за цими адресами є адміністрації, де й можна отримати відповідні довідки.

Якщо роботодавця немає або він юридично перереєструвався, а практично не рухається або його юридична адреса залишився на НКТ, у такому випадку єдиним варіантом підтвердити наявний трудовий стаж є звернення до суду.

За період із 2000 року й до сьогодні можна встановити пільговий трудовий стаж і без звернення до суду. Для цього береться інформація з Єдиного державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, так звана система персоніфікації. Особа бере довідку форми ОК-5, у якій визначені трудовий і страховий стаж, а також періоди сплати страхових внесків та їх суми.

Важливо. Усі страхові внески сплачують за певними кодами. І є певні набори букв і цифр, які відповідають певній професії, кваліфікації, посади.

Документи, які можна отримати на НКТ, видають підприємства й організації, які юридично не повинні вести діяльність і ці документи є недійсними. Однак, в окремих випадках, суд може взяти до уваги не самі документи, а інформацію, яка в них міститься, враховуючи принцип верховенства права, практику Європейського суду з прав людини, а також практику Міжнародного суду ООН.

За інформацією юристів, на сьогодні вже є певна суднова практика щодо цього питання. Вона неоднозначна, але є приклади позитивних рішень.

Юристи зазначають, що підтвердити пільговий трудовий стаж у випадках, коли немає трудової книжки або немає відповідних записів у ній, можливо.

ДЖЕРЕЛО