Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

1000 днів – 1000 уроків. БЛОГ Олександра Вишнякова, директора Гуманітарного Штабу Ріната Ахметова

25.06.2017

Гуманітарний штаб переступив позначку в 1000 днів своєї роботи. Відлік продовжується десятками нових днів. Якщо озирнутися – багато. Хоча в дорозі ніхто не рахував, було не на часі. У цю історію поки складно повірити. Але точно можна зрозуміти і відчути, що принесли ці дні й ночі роботи. Для людей, яким допомагаємо. З людьми, якими разом пишемо цю історію. Команда й обставини стали моїми безцінними вчителями, які викладають свою тисячу уроків.

Досвід і знання. Ми навчилися приймати рішення в екстремальних ситуаціях. Зважувати всі «за» і «проти», розуміючи, що допомогти важливо вчасно. І так, щоб не нашкодити. Надіслати автоколону з продуктами, знаючи, що не припиняються обстріли, а там – чекають люди. Водночас не наразити на небезпеку водіїв, які ведуть машини через поле під вогнем.

Або якнайшвидше вирішити, як доставити ліки дитині з важкими пораненнями в «сірій зоні». Коли для маленького життя відлік іде на години. Всі ці знання і вміння колосальні в кожному з днів.

Внутрішня відповідальність. Навіть найскладніші завдання виконуються, коли кожен працівник має внутрішню мету допомогти людям. Штаб Ріната Ахметова – це команда, об’єднана метою допомагати людям тут і зараз. Всі працівники і волонтери, у Києві, і в селах на лінії зіткнення, де періодично поновлюються обстріли, працюють із думкою про людей. І роблять це, не замислюючись про ризик для власного життя. Всі вони об’єднані однією метою – допомогти вижити тим, хто залишився у війні. Адже більшість наших працівників і волонтерів – родом із Донбасу, вони як ніхто розуміють і відчувають усе, що відбувається.

Перешкоди. Це додатковий стимул пошуку потрібних рішень. Ми опинилися найближче з усіх до біди та потреб людей на Донбасі. І ті складності, які були і є через безперервні обстріли, недосконалість в правилах і законодавстві, недосконалу комунікацію, нас не зупиняють. Й у всіх випадках Рінат Ахметов ставив і ставить завдання – знайти можливість доставити допомогу людям, підтримати дітей і людей похилого віку.

Системна й ефективна робота Гуманітарного штабу – це результат проб, помилок і внеску особистого досвіду кожного. За швидкістю прийнятих і втілених рішень – людські долі. Це відчувають, мабуть, всі, хто працює в благодійності. Уміння слухати, чути, і відчувати людей і те, що відбувається навколо – багато в чому є визначальним.

Нам не раз доводилося стримувати сльози, дивлячись на усмішки поранених і тяжкохворих дітей. Захоплюватися їхньою мужністю, прагненням одужати й збереженою здатністю мріяти. Відвідавши один із санаторіїв, де поранені діти проходили реабілітацію за проектом Штабу, я був вражений. Дітвора з Красногорівки, Авдіївки, Маріуполя, Донецька… Кожна процедура на шляху до відновлення для них болюча. Але діти завзято, крок за кроком, терпляче йдуть до мети – знову ходити, розмовляти, танцювати, бути як однолітки. Їхня цілеспрямованість додає сили й нам.

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова – це унікальна місія. З душею і відповідальністю. Наша команда, я, як директор, здобули безцінний досвід реагування на потреби. І ми відкриті для наших колег з інших місій. Ми готові ділитися досвідом і дорожньою картою. Упевнений, що це допоможе врятувати ще не одне людське життя.

І, мабуть, ще один із головних уроків.

Подяка. За можливість допомагати людям і теж рідному для мене краю. За самовіддачу й підтримку команди. За довіру і відкритість людей, яким допомагаємо.

ДЖЕРЕЛО